RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Загадайте бажання і воно неодмінно збудеться: яке свято 2 листопада і чого не можна робити

Згідно з новим церковним календарем, у четвер, 2 листопада, в Україні вшановують пам'ять преподобного Маркіана та святих мучеників Акіндіна, Пігасія, Афонія, Елпідифора та Анемподиста. Цього дня найсуворіше заборонено вживати алкогольні напої.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та традиції цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія преподобного Маркіана

Преподобний Маркіан народився у Кірі, місті Лікії, у багатій та знатній родині. Він був дуже розумною та обдарованою дитиною і не любив світське життя. Він мріяв про чернецтво і пішов у монастир Святого Іоанна Хрестителя у Константинополі. Там він показав себе як прикладний і покірний послушник, який любив молитву та спів. Він також був дуже скромним і не хотів приймати сан священика, але був змушений погодитися на Божу волю і став пресвітером і служив у храмі Святої Ірини. Преподобний Маркіан був чуйний до потреб людей і допомагав їм усіляко. Він також був дуже милосердний до тварин і птахів, яким часто годував з руки. Він мав дар чудотворення і лікував хворих своєю молитвою. Одного разу він воскресив з мертвих дитину, яка потонула в колодязі і зцілив недоумкуватого чоловіка, який став його учнем і послушником.

Преподобний Маркіан був дуже поважний у Константинополі за свою святість та мудрість. Він багато писав про догматичні та аскетичні теми, а також про тлумачення Святого Письма. Він також брав участь у Соборах Церкви та захищав православну віру від єресей. У 451 році він був присутній на Халкедонському Соборі, де визнали подвійну природу Христа: Божественну та людську. Преподобний Маркіан помер у 471 році, у віці 99 років. Все своє життя він прожив у цнотливості та безшлюбності. Його мощі були поховані у храмі Святої Ірини.

Історія святих мучеників Акіндіна, Пігасія, Афонія, Елпідифора та Анемподиста

Святі мученики Акіндін, Пігасій, Афоній, Елпідіфор та Анемподист жили в IV столітті під час переслідування християн у Персії. Вони служили при дворі перського царя Сапора II й таємно проповідували християнство. Одного разу цареві донесли про це і той наказав їм принести жертву язичницьким богам, але вони відмовилися. Тоді цар наказав їх катувати у різний спосіб: бити, розтягувати, обпалювати, рубати кінцівки. Але святі мученики не зреклися своєї віри і стерпіли всі муки. Вони також заохочували один одного до терпіння і молилися Богові про своїх ворогів. У результаті, Сапор II наказав їх закопати живцем у землю.

Що не можна робити у цей день

В цей день в жодному разі не можна вживати алкогольні напої. Також варто обійтися без солодощів - інакше можна сильно посваритися з рідними та отримати серйозні фінансові проблеми.

Що можна робити у цей день

Цього дня потрібно загадати бажання - воно неодмінно здійсниться. Також важливо перепросити у всіх, кого образили до заходу сонця і життя стане легким та веселим. Річ, куплена в цей день, довго служитиме.

Прикмети дня

Вранці туман - чекайте відлигу.

На дорогах калюжі та бруд - тепла погода протримається до грудня.

Розкричалися снігурі - чекайте снігопаду.

Увечері туман - буде вітряна погода.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні від початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Має язичницьке походження: звідки взялося свято Хелловін і що означають його традиції

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату