RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Екс-керівник ДСНС Крук та бізнесмен Залеський могли заволодіти сотнями мільйонів на пожежній техніці - ЗМІ

Колишній голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Крук організував і реалізував схему закупівлі пожежних автодрабин майже на 1 млрд грн: регіональні управління ДСНС провели 17 тендерів "під одного учасника", в яких брало участь і перемогло одне підприємство - ТОВ "Променергобудування", яке продало 19 пожежних автодрабин за ціною, нібито завищеною майже в 2 рази.

Про це йдеться у розслідуванні Blackbox OSINT, йдеться у матеріалі УНІАН.

У лютому 2022 уродженець Рівного Сергій Крук очолив ДСНС України, і його земляк Андрій Заліський, засновник та директор ТОВ "Променергообладнання" став отримувати великі держзамовлення рятувальників. Якщо у 2021 річний виторг цієї компанії не перевищував 60 млн грн, то 2022 він "злетів" до майже 500 млн грн, а 2023 — майже до 1 млрд грн. І майже по всіх закупівлях, де перемогла компанія Заліського, поліція та НАБУ відкрила кримінальні провадження за фактом заволодіння держкоштами. В усіх 17 тендерах на закупівлю пожежних автодрабин влітку 2023 ДСНС прописала характеристики для машин так, що брати участь і перемогти в тендерах могло лише одне підприємство з автодрабинами марки M32L-AS німецького виробника Magirus GmbH, єдиним дилером яких в Україні є ТОВ "Променергообладнання". Ця фірма і перемогла у всіх 17 торгах. Ціна автодрабини з висотою підйому до 35 м склала 44 млн 190 тис грн, до 45 м — 48 млн 480 тис грн. "Транс-Сервіс-КТТ" пропонувала поставити машини Bronto Skylift F32RLX за цінами 31 млн 800 тисяч грн та 37 млн 142 тисяч грн. Magirus GmbH продавав такі автодрабини європейським замовникам у 2023: в Італію по 566 тисяч 365 євро, до Франції — за 577 тисяч 350 євро, тобто майже в 2 рази дешевше, ніж ДСНС купила у "Променергообладнання".

Тобто ДСНС на закупівлі пожежних автодрабин на 878 млн 480 тис грн переплатило мінімум 225 млн 302 тис грн (25%). Такий ж відсоток завищення ціни виявили у НАБУ при закупівлі ДСНС техніки у 2022, коли знайшли у вилучених під час обшуку у голови ДСНС Крука в його телефонах фотокопії документів, що підтверджували організацію тендерів під конкретних постачальників.

"Учасники організованої групи сформували комерційні пропозиції зі штучно завищеними цінами на 25-30%, чим створили умови для подальшого виведення бюджетних коштів та заподіяння тяжких наслідків для держави", – йдеться в ухваліВАКС, де сказано, що у схемі крім голови ДСНС брали участь директор Департаменту матеріально-технічного забезпечення та логістики ДСНС Костянтин Івлєв та його заступник Олександр Васьковський.

За даними Blackbox OSINT, Васьковський за дорученням Крука у 2023 кілька разів їздив до Німеччини на переговори з Magirus GmbH. Співробітники ДСНС підозрюють, що німецький концерт також брав участь у змові — ймовірно, щоб домогтися збуту Україні бракованої партії пожежних автодрабин, які через поломки європейські замовники повернули заводу.

Сергія Крука було звільнено з посади голови ДСНС в серпні 2023 після аварії вертольота з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. За інформацією розслідувачів, у 2024 ДСНС має намір знову закупити пожежні автодрабини та закладає на них завищену ціну у 44-48 млн грн.