RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що таке День дурня і де його відзначають: історія і факти про свято 1 квітня

Щороку 1 квітня у світі відзначають День сміху або День дурня - жартівливе та веселе свято.

"Апостроф" розповідає про це веселе весняне свято.

Читайте також: Відкриють нову сторінку свого життя: три знаки зодіаку зустрінуть кохання у квітні

Обов'язковим атрибутом 1 квітня є дотепні розіграші. Цього дня потрібно виявляти максимум своїх здібностей, щоб розіграші були не лише смішними, а й необразливими, а жарти викликати щирий сміх та приємні емоції. Попри те, що свято неофіційне, воно дуже популярне у світі.

Як виникла ідея відзначання дня сміху?

Людині властиво сміятися з перших місяців життя, проте біологічна функція сміху досі є предметом суперечок психологів, нейробіологів та філософів. Кожен з нас має природне почуття гумору, тобто помічає комічність певних подій чи життєвих ситуацій і реагує на неї сміхом. Проте гумору складно надати одне містке визначення, бо воно дуже різне - може спричинити легку посмішку чи вибуховий сміх; передається словами, зображеннями чи діями; має численні форми - від безневинного жарту до фарсу або їдкого сарказму.

Історія

Теорія такого явища, як гумор, бере початок у Платона та інших філософів античності. Вона полягає в тому, що людей змішають невдачі та неприємності інших - це викликає мимовільне почуття власної переваги. Однією з перших історичних персон, які асоціюються зі сміхом та гумором, є Демокріт - давньогрецький філософ. Він прославився своїм веселим характером та пристрастю до висміювання людських недоліків. Навіть тіла людей викликали у Демокріта сміх – вони здавались йому смішними порівняно з величчю світобудови.

Іншим поясненням гумору є сміх над протиставленням очікувань та реальності чи над двоїстим значенням різних понять. Відповідно до вчення Зигмунда Фрейда, жарти на табуйовані теми, такі як етнічні чи сексуальні, виступають у ролі запобіжника, допомагаючи позбутися нервової напруги від підсвідомих чи прихованих емоцій.

Також сміх виникає тоді, коли людина усвідомлює, що відбулося порушення певних норм - етичних, соціальних чи фізіологічних, але це порушення не є для неї надто образливим, трагічним чи неприйнятним. Навіть незручні ситуації чи події – неприємні, але без серйозних наслідків, згодом здаються курйозними та викликають сміх.

Жарти у світовій культурі

Різноманітні святкування із веселими жартами існували з найдавніших часів. Вважають, що саме вони є попередниками Дня дурнів, хоча його походження досі залишається невідомим. Однією з версій появи цього свята вважається весняне рівнодення, яке відбувається у Північній півкулі наприкінці березня.

Також є думка, що День дурнів прийшов зі Стародавнього Риму часів правління імператора Костянтина. За легендою, якось правитель був у гарному настрої і позичив свій титул придворному блазню, щоправда, лише на один день. Блазень одразу скористався посадою та видав указ влаштувати веселе свято з перевдяганнями. З того часу першоквітневий день і став днем несподіваних розіграшів.

Є ще одна версія - римський язичницький фестиваль Хіларії, під час якого люди повністю віддавалися веселощам та розвагам. Одягнені в маскарадні костюми, люди дозволяли собі набагато більше, ніж в інші дні, і могли безкарно жартувати та насміхатися.

Також історія Дня дурнів звертається до XVI століття - часів запровадження в європейських країнах григоріанського календаря, за яким початок року настав 1 січня, а не в період від весняного рівнодення до кінця березня, як було раніше. Нововведення прижилося не відразу, тому частина людей продовжувала святкувати Новий рік в останній березневий тиждень - до 1 квітня. Прихильники старих звичаїв ставали об'єктами глузувань і отримували прізвисько "квітневий дурень".

Втім, як би не з'явився День сміху, він справді присвячений святкуванню відродження природи після зими. Тому в ньому обов'язкові радість і сміх, які наповнюють людей із настанням весни.

Раніше "Апостроф" публікував календар іменин на кожен день квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Церковний календар на квітень 2024: на які дати випадають великі свята та поминальні дні

Час щастя і нових звершень: з 1 квітня у трьох знаків Зодіаку відбудуться казкові зміни

Купідон вже готує стріли: ці три знаки у квітні захопить вир кохання