RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Армія недоотримує харчування, бюджет втратив два млрд: політолог висловився про роботу ДОТ Жумаділова

ДП "Державний оператор тилу" (ДОТ) на чолі з Арсеном Жумаділовим зірвало постачання харчування ЗСУ – їхній рівень забезпечення знизився в середньому до 45%, в окремих частинах – менше 10%. Загальні збитки бюджету від діяльності Жумаділова перевищили 2 млрд гривень.

Про це повідомив політолог Андрій Золотарьов.

Він навів хронологію 4-місячної роботи Жумаділова, яка ілюструє, як було зірвано постачання харчування: у лютому ДОТ оголосив 8 торгів на закупівлю комплектів продуктів харчування на 2 квартал року, за результатами яких вартість комплекту становила 104,98 грн. Результати ДОТ одразу скасував, оскільки суд визнав умови аукціону дискримінаційними. Потім знову було оголошено конкурси, але частину пропозицій ДОТ відхилив, а інші постачальники взагалі не прийшли.

Також ДОТ здійснював закупівлі не на конкурсній основі, а за прямими договорами, на суму майже 11 млрд.

"Це саме те, за що антикорупціонери лаяли попереднє керівництво Міноборони", - зазначив політолог.

В результаті ціна комплекту харчування зросла зі 104,98 до середнього значення 114, а в окремих випадках – майже до 120 грн. Така переплата призвела до перевитрат коштів бюджету у розмірі 940 млн грн.

У квітні ДОТ оголосив закупівлю 15 млн комплектів, і наступного дня контракт було укладено з ТОВ "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5", але вже на 17 млн комплектів за ціною 118,02 грн. Переплата – 236 млн гривень.

Цій фірмі ДОТ виплатив аванс у розмірі 30% або 602 млн гривень. І якщо у лютому ДОТ вимагав від постачальників страховий депозит у розмірі 3% від ціни договору, то надалі за прямими договорами такої вимоги вже не було.

У березні ДОТ уклав 4 контракти з ТОВ "ЧЕРКАСЬКИЙ М'ЯСОКОМБІНАТ", при цьому ціни в цих контрактах були різні: від 105 до 118 гривень. Невдовзі стало відомо, що компанія нібито фізично не здатна виконати замовлення.

"Вікторія Виноградова, директор з управління закупівлями ДОТ, мала нахабство написати статтю на УП з промовистим заголовком "Коли якість важливіша за ціну". Ну, ви розумієте, що це не що інше, як антикризовий піар для Жумаділова. За законом вони діяти не можуть, тому вигадують байки про якість, щоб виправдати завищення цін", - вважає Золотарьов.