RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Остерігайтеся скандалів і конфліктів: яке свято 20 травня і що заборонено робити у цей день

Вже в понеділок, 20 травня, за церковним календарем віряни відзначатимуть день пам’яті Святого Фалалея Егейського. Існують також певні прикмети, пов’язані з цим днем, які допоможуть визначити яким буде літо.

Про традиції, заборони та прикмети дня далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: Плануємо роботи на городі: місячний посівний календар на другу половину травня

Історія дня

Фалалель жив за правління імператора Нумеріана, і в кінці III століття став жертвою гонінь на християн.

Народжений у Сирії, в знаній християнській родині. Його батько був воєначальником, а брат — служив у церкві. Фалалей же обрав власний шлях — здобув медичну освіту і став лікарем.

В часи гонінь на християн Фалалея вдалося захопити два рази. Першого разу йому пощастило уникнути страти та сховатися в місті Егеї, проте це не врятувало чоловіка й скоро його повторно арештували. На суді він безстрашно зізнався у своїй вірі й проявив готовність померти за неї.

Спочатку правитель міста наказав двом катам, званих Александром й Астерієм, проробити дірки в голенях Фалалея й протягнути через них мотузку, а потім підвісити його догори ногами, однак за Божим устоєм кати, що також визнали себе християнами, просвердлили дірку в обрубку дерева і повісили його замість мученика. Коли володар Егеї зрозумів, що його обдурили, наказав жорстоко побити катів і скарати їх мечем.

Потім Фалалея спробували втопити в морі, та він явився правителю в білій одежі, шокувавши всіх присутніх. Після цього один з наближених володаря, наляканий такою силою, запропонував кинути його на корм звірам, та ані ведмедиця, ані леви його не зачепили. Народ, побачивши це, став вигукувати “Великий Бог християнський! Боже Фалалеїв, помилуй нас!”. Зрештою, мученик був скараний на горло, а його мощі пізніше передані до храму святого Агафоника в Константинополі, де зберігаються й досі.

Прикмети дня

В цей день можна передбачити яка погода буде влітку та як ростимуть огірки, для цього варто спостерігати за такими явищами як:

  • квакають жаби — огірки добре ростимуть;
  • випав дощ — це до сухого червня;
  • якщо ж ввечері впала роса — чекайте хорошої погоди наступного дня;
  • щоб “задобрити” Фалалея Огірочника перший огірок варто закопують в кутку грядки, бо вірять що так врожай буде великим;
  • також огірки намагаються садити так, щоб не бачили сусіди, інакше не виростуть.

Заборони та традиції дня

20 травня вагітним жінкам заборонялося шити й в’язати. Наші предки вірили, що це призведе до заплутування дитяти в пуповині.

Також варто уникнути в цей день конфліктів — буде важко помиритися й знову стати друзями.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, яким буде літо в Києві.

  • Вас також може зацікавити:

Календар свят у 2024 році: коли відпочиватимуть українці

Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік