RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Батькам в цей день забороняли сварити дітей: яке свято 28 травня, традиції і прикмети

28 травня за церковним календарем відзначається день пам’яті преподобного Микити Сповідника, єпископа Халкидонського. В цей день уникали купання у водоймах, а батьки намагались не сварити своїх дітей.

Про прикмети, традиції та заборони дня далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

День пам’яті преподобного Микити Сповідника

Преподобний Микита Сповідник, єпископ Халкидонський, був видатним духовним лідером і непохитним захисником православ'я під час іконоборства у VIII столітті. Народився в благочестивій родині в Кесарії Вифінійській, з раннього дитинства він прагнув до духовного життя, служачи в церкві.

Після смерті матері його батько прийняв постриг, а Микита приєднався до Мидикійського монастиря. Там він проявив свої здібності та глибоку віру в Бога. Після семи років доброчесного життя в монастирі Микиту висвятили на пресвітера, а пізніше, після смерті святого Никифора, він став ігуменом.

Преподобний Микита відзначався своїм милосердям і чуйністю до страждань ближніх. Він завжди допомагав убогим, приймав мандрівників у своєму домі, дбав про сиріт і вдів, з великою шаною ставився до святих ікон. Його життя було яскравим прикладом милосердя.

У часи іконоборства, коли імператор Лев Вірменін намагався знищити святі ікони, преподобний Микита мужньо виступав проти цього, переконуючи людей зберігати вірність іконам. За свою вірність святим образам він зазнав численних страждань, був підданий тортурам і відправлений у заслання.

День пам'яті священномученика Євтихія

Священномученик Євтихій, єпископ Мелітинський, жив у I столітті і був відомий своєю відданістю християнській вірі та активною проповідницькою діяльністю. Євтихій став учнем апостола Івана Богослова і згодом помічником апостола Павла.

Він був висвячений на єпископа Себастії (тепер Самарія) у Палестині – ревно проповідував Євангеліє, знищував язичницькі храми і зазнавав ув'язнення та тортур за свою віру. Євтихій активно критикував язичництво, тому, за деякими переказами, він загинув мученицькою смертю на початку.

Прикмети дня

Спробуйте передбачити погоду, скориставшись цими прикметами дня:

  • іде дощ - до сухої осені;
  • в небі довго видно веселку - варто чекати на негоду;
  • оси активно літають - погода скоро покращиться.

Що не можна робити

В цей день пополудні наші предки зачиняли всі вікна та двері. Вважалося, що це допомагало відганяти від будинку злі духи, щоб ті не проникли в дім.

Крім того, не рекомендується в цей день купатись у водоймах – це також може залучити біди в життя.

Батьки в цей день намагались не сварити дітей – існує повір’я, що тоді добробут та щастя може піти з родини, залишивши лише конфлікти на цілий рік.

Що краще зробити

В цей день вагітні жінки йшли у поле та стояли на відкритій території – вважалося, це надасть дитинці міцного здоров’я. Селяни ж в цей день молилися святому Микиті – просили міцного здоров’я для домашніх тварин, особливо для птахів.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали про прогноз погоди на новий тиждень.

  • Вас також може зацікавити:

Вознесіння Господнє 2024: коли відзначатимемо за новим календарем

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні