RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Не залишайтеся увечері наодинці: яке свято 17 червня і що треба зробити

У понеділок, 17 червня, православні українці вшановують пам'ять святих мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла, а також преподобного Іпатія, ігумена Руфеніанського. Водночас у дохристиянські часи це було свято бога сонця, а день мав назву Мануйла-сонцепіка.

"Апостроф" розповідає історію свят та про заборони, прикмети та традиції на 17 червня.

Читайте також: Трійця 2024: на який день випадає свято і як підготувати дім до Зеленої неділі

Історія святих мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла

Всі вони були рідними братами зі знатного перського роду. Батько був язичником, а матір - християнкою, яка таємно хрестила їх та виховала у своїй вірі.

На військовій службі братів послали до імператора Юліана, щоб домовитись про мирний договір між Персією та Римською імперією. На зустрічі з імператором вони відмовились брати участь в язичницькому жертовництві, що розгнівало Юліана. Він ув'язнив їх та піддав тортурам.

Але вони не знали страху та не показали слабкості, постійно молилися та прославляли Бога. На це імператор наказав їх вбити та спалити тіла, але вогонь не встиг торкнутися них, адже раптом стався землетрус та прийняла мощі мучеників.

Через два дні після молитов християн земля повернула їхні тіла, з яких ширилися приємні аромати. Багато язичників, які стали свідками цього дива, прийняли християнство. Мощі святих Мануїла, Савела та Ізмаїла почесно поховали 362 року.

Через 30 років після смерті братів, імператор Феодосій Великий збудував у Константинополі храм на їхню честь, який став місцем поклоніння та звершення релігійних обрядів для багатьох поколінь християн.

Історія преподобного Іпатія, ігумена Руфеніанського

Іпатій був з християнській сім'ї. В юності вступив до монастиря, де кілька років навчався та молився, а згодом став ігуменом (настоятелем) Руфеніанського монастиря, який під його керівництвом став центром духовного життя і освіти. Іпатій був мудрим, скромним, добре справлявся з керуванням та піднімав авторитет монастиря.

Він також був відомий духовними подвигами, зокрема, строгим постом, безперервною молитвою і допомогою нужденним. За його життя сталися численні чудеса, що засвідчували його святість і благодать Божу через нього. Після смерті став шанованим святим.

Прикмети на 17 червня

  • Якщо зоря яскрава цього дня, то буде багатий урожай;
  • Якщо сонце заходить з багряним кольором, то незабаром буде сильний вітер;
  • Якщо вечері цього дня на небі видно веселку, то незабаром настане хороша, спокійна погода.

Заборони на 17 червня

Цього дня не можна брати у борг, інакше можуть виникнути фінансові негаразди. Також заборонено проводити вечір наодинці, інакше можна накликати біду на себе.

Традиції на 17 червня

Раніше за часів язичництва наші пращури цього дня святкували Мануйла-сонцепіка - бога сонця. Бажано 17 червня займатися домашніми турботами: прибирати, готувати. Також сприятливий день для змін у житті, у тому числі для переїзду.

Раніше ми писали, коли розпочнеться русальний тиждень у 2024 році та які діють заборони під час нього.

  • Вас може зацікавити:

День літнього сонцестояння 2024: що треба зробити, щоб вас оминали невдачі

Курорти без росіян: як українцям мінімізувати шанси зустрітись із "сусідами"

Блакитна лагуна та тунель кохання: куди можна поїхати у вихідні на Рівненщині