RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Нежіночі професії для жінок та зниження рівня дискримінації за віком: як війна ламає стереотипи при прийомі на роботу

Українські жінки постійно вимушені ламати стереотипи про нежіночу роботу, яку вони можуть виконувати на рівні з чоловіками, а дорослі люди мають боротися з ейджизмом, коли роботодавець надає перевагу більш молодим кандидатам. Війна змінила пріоритети: жінки все частіше опановують "чоловічі" професії, а старші українці знаходять себе в сферах, де раніше панувала молодь.

Про це повідомляє "ZN.UA".

У січні 2022 року Верховна Рада Україна внесла зміни до Закону "Про рекламу" задля протидії дискримінації з боку роботодавця за ознакою статі, віку, раси та кольору шкіри. Такі зміни націлені на рівноправ’я для всіх осіб працездатного віку при пошуку роботи. Упередження роботодавців за цими критеріями дещо знизились, але навіть за умов кадрового голоду під час війни Росії проти України, коли кількість вакансій зростає, а шукачів роботи дедалі меншає, трапляються ті, хто має свої вимоги при пошуку гідного робітника.

Яскравим прикладом є ейджизм – дискримінація за віковою ознакою. Так, в деяких галузях це упередження помітно слабшає, але й досі зберігається як у бік молодих, бо вважається, що вони не мають достатнього досвіду, так і старших — вони, мовляв, повільніші та менш ефективні.

Роботодавець віддає перевагу віку, хоча втрачає більш здібного робітника з великим багажем досвіду та навичок. Але, як відзначають в дослідницьких центрах, є істотне зниження дискримінації за віком. Причиною цьому називають не тільки наслідки війни, а й правильне оформлене резюме, яке висвітлює позитивні якості дорослих людей.

Також проблемою є й надання переваги чоловікам при прийомі на роботу. За статистикою Держслужби зайнятості, на 1 січня 2024 року статус безробітного мали 96 120 осіб (торік на цю дату було 186 508). Із них жінок — 72 031 (74,9%), чоловіків — 24 089 (25,1%).

У зв’язку з тим, що чаша терезів безробіття схилилась в жіночий бік, представниці "слабкої" статі масово почали перенавчатись на "чоловічі" професії.

Позитивну тенденцію підтримують й великі підприємства, які розробляють спеціальні навчальні програми для жінок, системи перекваліфікації під конкретні посади, які раніше обіймали чоловіки.

На онлайн-порталі з пошуку роботи Work.ua, на основі аналізу нових пошукачів, які створили резюме в січні 2022 й 2024 року, дійшли висновку, що частка жінок збільшилася з 57 до 62%.

Також жінки не бояться військового рекрутингу, долучаючись до, здавалось би, суто чоловічої справи. За інформацією Міноборони, станом на початок 2024 року в українській армії служили 45,5 тисячі військовослужбовиць, з них майже 13,5 тисячі мали статус учасника бойових дій.