RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

WSJ: безпілотники Sea Baby вміють мінувати морські шляхи, що допомогло уразити чотири кораблі РФ

В Службі безпеки України навчили морський дрон Sea Baby дистанційно мінувати море та ускладнювати життя російському флоту – тактика дистанційного мінування вже змогла уразити чотири кораблі флоту РФ.

Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Зауважується, що Служба безпека України обладнала морські безпілотники Sea Baby таким чином, щоб ті могли дистанційно мінувати морські шляхи. WSJ зазначає: після того, як морські дрони почали активно атакувати російські човни, РФ звела своєрідне загородження на вході у порт тимчасово окупованого Севастополя, що практично унеможливило удари безпілотниками.

Проте рішенням в цьому питання тало дистанційне мінування, яке запропонував бригадний генерал Іван Лукашевич. Він та його команда побудувала спеціальний безпілотник SeaBaby, що міг встановлювати міни, які Україні зокрема надавали західні партнери.

Це пластикові міни вагою до 181 кілограма. Їх важко помітити, адже вони "приховуються" на мілководді, зокрема у мулі. Проте сам боєприпас обладнаний відповідними акустичними та електромагнітними датчиками. Вони дозволяють виявляти корабель, а опісля – здійснювати детонацію.

За цей час морські дрони з дистанційним мінуванням вже ліквідували чотири кораблі РФ. Перші операції були здійснені 14 вересня 2023 року – тоді на міну натрапив корвет з керованою ракетною зброєю "Самум". Корвет отримав пошкодження корми та досі перебуває на ремонті.

Далі, протягом наступних тижнів, Sea Baby встановив ще 15 мін. 11 жовтня 2023 року на такій міні підірвався великий сторожовий корабель "Павел Державин". Після того, як корабель хотіли відправити 13 жовтня до іншого порту, він повторно підірвався на новій міні ще на виході з бухти. Ворожий буксир, який відправили на допомогу кораблю, також натрапив на міну.

Раніше ми також писали, в чому особливість нового катера-камікадзе Stalker 5, який представлять в Україні.