RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

7 липня

6 липня

Всі новини

Підстанцію біля ЗАЕС атакували дрони, є поранені, - МАГАТЕ

Міжнародне агентство атомної енергії повідомило про поранених та пошкодження у результаті атаки дронів поблизу Запорізької атомної електростанції 3 липня.

Про це йдеться у заяві МАГАТЕ.

Там зазначили, що надійшла інформація про те, що вісім працівників ЗАЕС отримали поранення під час удару. Йдеться про три безпілотники, які зранку влучили в одну з електропідстанцій біля Енергодара.

"Постраждали вісім працівників, одному з яких знадобилася медична допомога, повідомили на ЗАЕС. Експертів МАГАТЕ повідомили, що ймовірний удар також спричинив витік мастила принаймні з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також лінію з’єднання", - повідомили в агенції.

Зараз атакована підстанція "Райдуга" не працює, однак в Енергодарі та прилеглій промисловій зоні є електроенергія.

Експерти МАГАТЕ на станції повідомили, що було помітно дим і чутно вибухи з боку розподільчої станції 750 кіловат. Стверджують, що дрони потрапили в ліс поблизу, після чого виникла пожежа.

Як відомо, Росія окупувала Енергодар та розташовану поблизу Запорізьку АЕС, що є найбільшою атомною електростанцією Європи, навесні 2022 року. Торік в "Енергоатомі" заявили, що на станції досі працюють понад 800 українських атомників. Українська сторона неодноразово заявляла про викрадення і катування персоналу станції.

Територія ЗАЕС постійно обстрілюється.

Нагадаємо, раніше Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про руйнування однієї зі станцій радіаційного моніторингу.