RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

У ISW побачили ознаки послаблення підрозділів окупантів при штурмових діях

Російське військове командування, ймовірно, могло залучити для боїв на фронті недостатньо оснащені підрозділи, які спочатку мали б виконувати функції оперативного резерву для підтримки штурмових атак.

Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

В звіті зауважують, що військове командування РФ могло дійти до такого рішення через обмеження російської оборонно-промислової бази (ОПБ) або зусилля, спрямовані на посилення триваючих російських наступальних дій в Україні.

В матеріали згадують слова українського військового оглядача – Костянтин Машовець заявив, що Росія має намір сформувати 27-му мотострілецьку дивізію як оперативний резерв Центрального угруповання військ (командування, яке наразі керує російськими наступальними операціями на Авдіївському та Торецькому напрямках), який може бути введений в бій у разі розвитку українського контрнаступу на Авдіївському напрямку або російського наступу на Торецькому напрямку.

Крім того, Машовець зауважив, що РФ перекинула в район на північний захід від Авдіївки 433-й мотострілецький полк 27-ї мотострілецької дивізії, який укомплектований залишками 21-ї мотострілецької бригади до повного відновлення її боєздатності. Ще декілька полків перекинули на Торецький напрямок ще до того, як підрозділи досягли "запланованих термінів".

Вперше ISW помітила, що частини 27-ї мотострілецької дивізії діяли під Авдіївкою у квітні 2024 року та під Торецьком на початку липня 2024 року. Тож припускають, що зауваги Машовця можуть свідчити про наступне:

"... ці полки були розгорнуті для ведення бойових дій раніше, ніж планувалося, може свідчити про те, що російське військове командування відстало від запланованого графіку укомплектування та озброєння і не змогло укомплектувати ці підрозділи до цільової позначки у 87 відсотків".

Проте припускають також, що російське командування могло діяти таким чином для того, щоб підтримати триваючі штурмові дії російських військ на сході України.

Раніше ми також писали, що російські окупаційні війська зберігають намагання просунутися на Покровському напрямку, концентруючи свої зусилля зокрема біля Новоолександрівки. Та попри спроби окупантів просуватись далі Сили оборони продовжують завдавати противникові втрат.