RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

29 вересня

28 вересня

Всі новини

Загроза 10 років тюрми: СБУ затримала шістьох проросійських агітаторів

Працівники Служби безпеки викрили та затримали шістьох українців, які в мережі закликали підтримувати війну, розпочату Росією, та виправдовували воєнні злочини росіян. Агітаторам, яких затримали у кількох регіонах країни, загрожує до десяти років ув'язнення.

Про це інформує пресслужба СБУ.

Зокрема, у Києві затримали псевдоексперта, який виступав за збройну агресію Росії на сторінці у соцмережі Facebook. Під час розслідування силовики встановили, що у фігуранта є російський паспорт та створив кілька проросійських видань, які підпільно надрукував за російські гроші до повномасштабної війни.

У цих працях сфальшовано історичні факти становлення та розвитку Української державності на користь Росії, використано прокремлівські наративи.

Ще одну агітаторку викрили на Закарпатті. Йдеться про переселенку з окупованої Голубівки на Луганщині, яка вихваляла російського диктатора та героїзувала "кадирівців". Також затримали жителя Берегівського району, який у Facebook поширював заклики до однієї з національних громад регіону підтримати російську збройну агресію.

Окрім того, СБУ виявили трьох прихильників Росії у Житомирській області, один з яких влаштовував штучні конфлікти з представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Під час провокацій чоловік намагався дискредитувати українських бійців та закликав інших ухилятися від мобілізації.

Ще одним затриманим виявився місцевий водій таксі. Він під час поїздок нав’язував пасажирам проросійські фейкові тези щодо війни проти України.

Також затримали агітаторку за дописи у соцмережі "Однокласники". Жінка закликала "молитися за Путіна".

Експертизи підтвердили факти інформаційно-підривної діяльності ворожих поплічників. У зв'язку з цим СБУ повідомила затриманим про підозри за двома статтями ККУ:

  • чч. 2, 3 ст. 436-2 "Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників";
  • чч. 1, 2 ст. 110 "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України".

Розслідування в рамках кримінальних справ тривають. У разі доведення вини у суді - затриманим загрожує до десяти років тюрми.

Нагадаємо, у Львові працівники СБУ затримали поплічників ФСБ, котрі за завданням ворога палили автомобілі українських військових.