RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

На Курській АЕС через бойові дії сталася паніка

Керівництво Курської атомної електростанції не має плану на випадок можливого підходу ЗСУ, а з-поміж охоронців-співробітників Росгвардії залишилися одні жінки.

Про це ЗМІ розповів один із працівників Курської АЕС.

Як повідомляють Z-військори, українські війська після прориву кордону РФ у Курській області зайшли вглиб на 15 км і можуть наблизитись до Курської АЕС для тримання російського командування у напрузі. Зараз, як стверджується, українські бійці перебувають за 76 км від АЕС, а вночі місто Курчатів, де стоїть станція, атакували дрони.

За словами працівника АЕС, ближче до станції перемістили систему протиповітряної оборони "Панцир". Тоді як серед співробітників Росгвардії, які охороняють Курську АЕС, залишилися одні жінки.

"Панцирі" переїхали ближче до станції. Увесь час відстрілюються. Охорона станції зазвичай прапорщики Росгвардії. Зараз сидять одні жінки, мабуть, чоловіків вони всіх зібрали, відправили туди",- зазначив він.

Також майже не припиняється повітряна тривога ракетної небезпеки для АЕС. Інструкцій на випадок атаки на станцію співробітникам не дали, немає планів і щодо евакуації.

"У червні з приводу ракетних небезпек ставили їм питання: укриттів немає, куди подітися? Вони сказали, що треба ховатися, але не сказали, куди. Я так розумію, що вони взагалі не розглядають таке питання можливої атаки. Говорять, що ми захищені, нас захищають наші війська. Атаки безпілотників - нереально, ми працюємо практично в бункері, у нас метрові стіни, і за два роки війни жодна ракета не вдарила сюди", - повідомив співробітник АЕС.

Також додав, що на АЕС спостерігаються масові звільнення, але не через атаки. Так, два блоки зупинили - один у 2021 році, а інший у 2024-му, хоч паливо ще є. Він припускає, що гроші у концерну, очевидно, скінчилися, тому почали економити на людях, скоротивши у серпні оклади на 20%.

"Розмови ходять, що це не межа. Вони мають Запорізьку АЕС, куди гроші ллються відрами, хоча вона нічого не виробляє", - додав співробітник АЕС.

Раніше ми писали, що через бойові дії у Курській області РФ, у передмісті Суджі російське угрупування в Україні може втратити важливий вузол постачання – залізницю, через яку поповнювалося на Вовчанському напрямі.