RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Суспільство

Новини

17 вересня

Всі новини

Чи варто боятися п’ятницю, 13? Відповідь від ПЦУ

У Православній церкві України (ПЦУ) розвіяли черговий забобон про п'ятницю, 13-те, що є запозиченим через кіно, літературу та твори мистецтва з інших країн.

Відповідне пояснення опублікували на Facebook сторінці ПЦУ.

"Це черговий забобон, який свідчить лише про слабкість віри і невпевненість у власних силах. Жодні цифри, як і дні тижня, місяця чи календарного року, не несуть у собі жодної «магічної сили» та не впливають на наше життя ані негативно, ані позитивно. «Хорошими» днями чи «поганими» робимо їх ми, люди. І якщо захотіти, то і п՚ятницю, 13-те, можна зробити дуже щасливим та корисним днем", - зауважують в ПЦУ.

В повідомленні пояснюють, що страх такого збігу дати та дня тижня називається "параскаведекатріафобія" (від грец. παρασκευή – «п'ятниця», δεκατρείς – «тринадцять», φόβος – «страх»).

В нашу культуру цей "страх" прийшов після запозичення: "Фобія п՚ятниці, 13-го – не з нашої культури, вона запозичена через кіно, літературу, мистецтво тощо з інших країв. Версій походження досить багато: від міфічної страти нібито саме цього дня вождів ордену лицарів-тамплієрів і до давніх скандинавських міфів, де нібито 13-й бог Локі намовив вбити бога радості Бальдра".

Походження забобону пояснюють і іншими міфами:

"Також є міфи, які намагаються пов’язати це «нещасливе» число до біблійної історії. Наприклад, що нібито сатана був «13-м ангелом». Але це неправда, оскільки ангелів є незлічима кількість, і їх просто неможливо порахувати. Також намагаються прив’язати, нібито Іуда-зрадник був тринадцятим на Тайній вечері. Так, ми знаємо, що на ній був присутній Господь Ісус Христос і Його 12 найближчих учнів-апостолів. Але хто саме з них був 13-м, і звідки, з якого краю потрібно вести таку «лічбу»?".

В ПЦУ згадують, що залежно від країни, "нещасливим днем" може стати не лише п'ятниця, 13-те, а й вівторок (як у Греції, Румунії та іспаномовних країнах). Натомість згадують, що "...наші предки не боялись числа «13»: у давньому Києві найголовніший храм – Софію Київську – увінчували рівно тринадцять куполів, кількість яких символізувала Спасителя і Його 12 учнів-апостолів".

Суспільству радять не шукати у цій даті "містики":

"Людина, а не числа, керують її життям. Людина вільна у своєму виборі. Вона вирішує, як вчинити в кожній конкретній ситуації, і цим робить собі та іншим день або сприятливим та корисним, або невдалим та неблагополучним. Тож не бійтеся чисел і тим більше не піддавайтеся марновірствам!".

Раніше "Апостроф" писав, що в ПЦУ зруйнували популярний міф про те, що з нагоди Усікновення глави пророка Іоана Хрестителя забороняється різати хліб або будь-які інші речі.