RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Стали відомі подробиці таємної операції українців на Донбасі

Учасник АТО Масі Найєм, брат народного депутата Мустафи Найєма поділився подробицями таємної операції української аеророзвідки "Сестри Перемоги", що скинула 9 травня кілька тисяч вітальних і патріотичних листівок в центрі окупованого Донецька.

Про подробиці йдеться у тексті Масі Найєма, опублікованому в блозі його брата Мустафи на "УП".

"Цей виліт підбив підсумок багатомісячної підготовки і тренування цілої команди. Самі борти були технічно доопрацьовані під контейнерні перевезення і точне скидання вантажу. Хлопці-розробники з DeViRo максимально вдосконалили і оснастили нашого птаха. Протистояння засобів радіоелектронної боротьби противника, чіткість сигналу і керованість були значно доопрацьовані і вдосконалені", - описує підготовку до операції Найєм.

"Наші екіпажі аеророзвідки провели не одну годину на полігонах, відпрацьовуючи навички польоту і скидання вантажу. І, до речі, не тільки листівок. Так, до слова. Якщо раптом російські "колеги" читають наш репортаж. Заздалегідь пропрацювали кілька маршрутів польоту і кілька відправних точок. Проведена величезна погоджувальна робота в обстановці найсуворішої таємності. Розроблений макет, і надруковані тисячі листівок проукраїнського патріотичного змісту. Залишився ще один невеликий крок. Дочекатися 10:00 9 травня і скинути їх над центром Донецька, під час проведення фейкового рядженого брязкання зброєю російських окупантів", - продовжує він.

"Точка скидання" – один із прорахованих і встановлених заздалегідь маршрутних пунктів польоту. В ній наш птах повинен знизитися і розповсюдити над площею перед Оперним театром кілька тисяч листівок патріотичного змісту. На своєму шляху сюди наш птах безперешкодно пройшов над самим Донецьким аеропортом, пролетів над Донбас-ареною, пройшов на висоті 400-500 м над центральними вулицями міста мільйона троянд", - пише учасник АТО.

"8 травня ми їх не заряджали на борт нашого безпілотника. Основна мета цього дня – це відпрацювати прохід над позиціями противника, подолання перешкод, відхід від можливого вогневого загородження і відпрацювання навичок орієнтування над Донецьком в різних режимах управління і ситуаціях польоту, як штатних, так і непередбачуваних.Тому радість, передчуття і азарт "Сома" нам були дуже зрозумілі. Ми самі все переживали і відчували те саме. Птах, пролетівши над встановленою точкою скидання, зробив кілька кіл над містом, і після цього "Сом" впевнено розгорнув його на базу. Тренувальний політ виявився успішним і вдалим", - продовжує він.

"Усе це згадувалося 9 травня, коли "Сом" повторив цю саму фразу: "500...400...300 м до точки скидання. Знижую висоту. Виходжу на задані параметри". Тільки тепер його обличчя зосереджене й напружене. Але дії такі самі чіткі та впевнені. Картинка на екрані монітора не така чітка. Час від часу вона збивається на брижі. Самим птахом доводиться постійно маневрувати, перемикати сигнал управління. РЕБи тиснуть її відчайдушно. Їхня дія відчувається не тільки на рубежах протистояння, а й у самому центрі Донецька. Перешкоди, спроби збити птаха з маршруту, відвести наш безпілотник стають все сильнішими і сильнішими. І наш сьогоднішній політ абсолютно не схожий на безтурботну вчорашню прогулянку над містом", - розповідає про опір противника Найєм.

"Але помилитися не можна ні на метр польоту. Дуже багато залежить зараз від "Сома". Місяці напруженої роботи десятків людей і очікувана радість мільйонів наших співвітчизників. Як на "великій землі", так і на тимчасово окупованих територіях. Птах стрімко наближається до епіцентру парадобісся. Тут борт "Сома" чекає вже наш інший борт. Над центром Донецька кружляє борт "Снігура", одного з наших провідних пілотів", - пише учасник АТО.

"Ті технічні труднощі та радіоелектронні перешкоди, які довелося подолати "Сому", – лише милий променад, порівняно з тим, з чим довелося зіткнутися на своєму шляху "Снігуру". "Снігур" полетів першим. Його основне завдання – розвідка, відтягнути на себе увагу засобів придушення і протидії противника і тим самим забезпечити прохід борту "Сома", який сьогодні вже заряджений листівками під саму зав'язку. А потім вже над заданою точкою "Снігур" повинен почати кружляння, і провести зйомку скидання листівок", - розкриває він деталі плану.

"Підходжу. Знижуюсь. Висота 350...200... 150 м", – голосно і виразно зі свого пункту управління оголошує Сом. До точки скидання 100...50...20...10... УВАГА!!! ПІШЛО СКИДАННЯ!!!! Напруга трохи спадає і поступається трохи місцем радості. Обличчя "Сома" освітлюється звичною чарівною посмішкою. Все вийшло. Досягли. Змогли. Зробили. Але наш проліт і скидання не залишаються непоміченими. Наші птахи були тільки на підльоті до ДАПу, коли пролунали потужні і гучні залпи зушек терористів. Мабуть, їх засоби протиповітряної оборони встигли зафіксувати і передати наказ", - продовжує описувати хід операції Найєм.

"Чергові хлопки пострілів зеніток починають лунати, коли над колишнім донецьким аеропортом з'являються наші птахи. Вони розділяються і на висоті 500 – 600 м впевнено обходять засоби вогневого ураження противника. Через кілька хвилин вони вже на базі.

- Як ви там казали, "можемо повторити"?

- Ну-ну.

- Як скажете.

Зараз хлопці трохи перекурять і переконливо продемонструють це ще раз. Донецьк - українське місто. Був, є і буде", - обнадіює учасник АТО.

Як повідомляв "Апостроф", в соціальних мережах із захопленням відреагували на операцію української аеророзвідки з привітання окупованого Донбасу.