RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

​Вибухнути може у будь-який момент: відомий учений озвучив прогноз щодо протестів у Росії

В даний момент в Росії іноді проходять масові протести, однак ці вуличні акції до певного моменту ні до чого не приведуть.

Про це розповів російський опозиційний політолог і публіцист, доктор історичних наук Олександр Ситін в інтерв'ю Обозревателю.

"Кремль не хоче вуличної активності, і я думаю, що не готовий до масових репресій, тим більше не готовий стріляти", - говорить учений, відзначаючи, що на практиці ситуація може виявитися іншою.

За словами Ситіна, влада РФ переконана в можливості знизити соціальну напруженість точковими затриманнями і арештами. У той же час, на думку експерта, Кремль вважає своєю опорою жителів провінцій і мономіст, що є помилкою.

"Мономіста ніколи нічого не вирішували і вирішувати не можуть, вони взагалі, грубо кажучи, не є суспільним суб'єктом і можуть лише демонструвати результати голосування", - каже Ситін. Другим важливим моментом є зростання невдоволення через високі ціни і погіршення росту житті.

"Але з іншого боку, і вуличні протести до певної міри безплідні – в Майдан вони поки що, як мені здається, не переростуть через те, що в Росії відсутній суб'єктивний фактор", - переконаний Ситін. На думку вченого, в даний момент опозиція не може очолити протестні акції. Ситін вважає, що опозиція не може запропонувати нічого, що буде підніме народ на повстання.

"Скільки триватиме така "вагітність революцією", сказати важко - може, довго, а може, вибух станеться через будь-який привід", - говорить Ситін. Політолог звернув увагу на протести проти реновації: "Москвичі дуже незадоволені мером Собяніним, і розуміють, що це не злий боярин при доброму царі. А ситуація в будь-якому випадку буде вирішуватися в Москві і Москвою".

Читайте також колонку Станіслава Бєлковського на "Апострофі" Протести в Росії: Кремль вибрав два шляхи боротьби з ворогами.