RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Смертельна перестрілка у Дніпрі: аналітик вказав на серйозні проблеми у роботі поліції

Кривава бійня, як в Дніпрі 24 липня, може повторитися у будь-якому місті України через погану організацію роботи правоохоронних органів.

Таку думку висловив експерт Українського інституту майбутнього Денис Монастирський у коментарі "Апострофу".

За його словами, криваві перестрілки в 90-х і в 2000-х були зведені до мінімуму оперативною роботою міліції, яка маючи агентуру і контролюючи ситуацію в містах, запобігала подібні ситуації.

"Раніше така ситуація могла супроводжуватися затриманням на місці без пострілів. На сьогоднішній день можна констатувати, що оперативна робота в цілому по Україні завалена. Бази оперативників або знищені, або не існують, або не затребувані", - заявив експерт.

Він зазначив, що це відбувається з тієї причини, що, згідно з Кримінальним процесуальним кодексом 2012 року, оперативник втратив можливість ініціативно проводити розслідування - для цього йому потрібно обов'язково доручення слідчого.

"Ця новація призвела до того, що оперативна служба стала пасинком слідства, яке і так завалено десятками і сотнями кримінальних проваджень, які ведуть слідчі, і у них немає часу займатися ще й контролем, і організацією оперативно-розшукової діяльності", - додав Монастирський.

Він підкреслив, що на даний момент в Україні немає контролю ситуації з боку правоохоронних органів, а оперативні зв'язки та величезна мережа інформаторів, яка була раніше, не затребувана.

Детальніше про причини, які призвели до масштабної перестрілці в Дніпрі 24 липня, читайте в матеріалі "Розстріл ветеранів АТО в Дніпрі: дві версії і загроза для всієї України", який опубліковано на "Апострофі".