RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Розміщення Путіним ППО на білорусько-українському кордоні: в Білорусі зробили важливі уточнення

У Білорусі зробили важливе уточнення щодо розміщення Російською Федерацією ППО на білорусько-українському кордоні.

Про це повідомляє білоруське "Радіо Свобода".

Відзначається, що протокол був підписаний в листопаді 2016 року. Так, зміни, які вносяться зараз, стосуються понятійного апарату угоди, організаційних моментів і порядку застосування зброї загальної системи ППО Росії і Білорусі.

При цьому сама Угода про спільну охорону кордону Союзної держави була підписана в 2009 році, ратифікована в 2013-му, але до сих пір не працює в повній мірі.

"Залишилося ще кілька питань, що стосуються порядку командування єдиної регіональної системи ППО: хто буде командувати нею в мирний час, у воєнний час, де буде розташований передовий командний пункт, де - головний командний пункт, які частини і підрозділи увійдуть до його складу, складу штабних структур і так далі", - зазначив військовий експерт Олександр Алесін і продовжив:

"До того ж є ще і спірні питання. Зараз в мирний час, до загрозливого періоду, - вважається, що такий період передує початку бойових дій, - всі частини і підрозділи ППО підкоряються національному командуванню. І тільки коли виникає безпосередня загроза, створюється єдина структура, командувач вступає в свої права. Створюється штаб, якому підпорядковуються всі частини і підрозділи, і він починає працювати як самостійна одиниця.

Зараз кожна держава управляє своїми частинами і підрозділами самостійно, хоча вони офіційно виділені до складу Єдиної регіональної системи ППО.

Питання в чому? Якщо територію Білорусі порушить яке-небудь повітряне судно, і білоруський президент вирішив його не збивати, а командувач Єдиної регіональної системи ППО, росіянин, що перебуває в центральному командному пункті, прийме рішення збивати - виникає колізія. Якщо командувачу потрібні санкції білоруського керівника, то це вже не командувач: тут вирішувати треба швидко. Увірвався літак або якийсь інший повітряний об'єкт - треба з ним щось робити. Хто вирішує, що робити?

До недавнього часу був номінальний командувач - командувач ВПС і ППО Олег Двігальов, який три тижні тому був призначений головою Державного військово-промислового комітету Білорусі. Кого зараз призначати керувати ВВС і ППО, невідомо. Призначаються командувачі Єдиної регіональної системи на ротаційній основі, по черзі - на певний час російський, потім білоруський.

Тобто, є ще багато питань, які необхідно регламентувати і затвердити. Але вони вже приймаються не на рівні закону, а у вигляді підзаконних актів, указів, змін і доповнень. Думаю, йде процес "налагодження" регіональної системи ППО, так як поки вона - ще не єдиний механізм. Країни ведуть паралельне чергування, а не спільне".

У свою чергу, прес-секретар прикордонного комітету Антон Бичковський уточнив, що в документі немає ні слова про ФСБ - мова йде про повітряні кордони, зазначає "Наша Ніва".

"ФСБ? Це повна нісенітниця. Як ми виконуємо свої завдання з охорони кордонів, так і будемо виконувати. Оскільки Білорусь володіє своїми національними збройними силами, то її межі перебувають під охороною прикордонних органів Білорусі. Прес-службі Держприкордонкомітету не відомо про плани переходу нашого відомства під чуже управління", - прокоментував ситуацію прес-секретар прикордонного комітету Антон Бичковський.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналіст вказав на тривожну тенденцію з перекиданням військ Путіна по Росії.