RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Волонтер назвав найгірше, що може бути на війні, і оцінив військове керівництво України: опубліковано відео

Відомий волонтер, засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега пояснив, чому став менш радикальним щодо українського військового керівництва.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, якщо аналізувати і ставити себе на місце військових керівників в тих чи інших ситуаціях, то багато чого доведеться переосмислити.

"От уяви собі Генеральний штаб в січні 2014 року. Велика кількість військових, часто - не найбільш інтелектуальні люди, тому що всі розумні і красиві пішли, а залишилися або фанатики, або корупціонери, або ідіоти... І тут на цю структуру падає війна. І треба армію підняти і кинути в бій, прийняти рішення, від яких залежать тисячі життів..."- зазначив Дейнега.

Він підкреслив, що найгірше, що може бути під час війни, - це відсутність рішень. Так, волонтер нагадав ситуацію з генералом Віктором Назаровим, який був засуджений до семи років тюремного ув'язнення за загибель українських десантників, літак яких збили бойовики біля аеропорту Луганська в 2014 році.

"Був наказ, в армії, як то кажуть, не обговорюється. І у генерала Назарова був вибір: або сказати: "Я нічого не можу зробити відповідно до статуту, все, вибачте", або прийняти рішення. Він прийняв рішення. І це рішення забрало майже 50 життів", - сказав Дейнега.

Разом з тим, він додав, що рейд підрозділів 95-ї окремої аеромобільної бригади з 19 липня по 10 серпня 2014 року, в ході якого підрозділи 95-ї, 25-ї, 30-ї і 51-ї бригад подолали близько 470 км, з них 170 км - в тилу ворога, також був авантюрою і міг завершиться катастрофою.

"Але завдяки тому, що цей рейд вдався, ми витягли з-під кордону велику кількість людей, не дали їм здатися і перейти на бік Росії. Ми дали їм можливість зберегти честь і повернутися додому - пораненими, контуженими, зневіреними, якими завгодно, але не зрадниками", - підкреслив Дейнега.

Волонтер додав, що важливо, щоб під час війни були люди, які брали б на себе відповідальність.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В українських судах наших військових судять сепаратисти - волонтер Віталій Дейнега".