RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Чого чекати від Кремля на Донбасі: в США назвали три сценарії Путіна

На сьогоднішній день Російську Федерацію влаштовує статус-кво на Донбасі, однак не можна виключати інших сценаріїв - повного відходу РФ з сходу України або навпаки - спроби анексувати ці території.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив старший науковий співробітник і директор Центру військово-політичного аналізу в Інституті Хадсона у Вашингтоні, експерт з питань Азіатсько-Тихоокеанського регіону, тематики національної безпеки США, контролю над озброєннями, нерозповсюдження ядерної зброї та інших питань Річард Вайц.

"У моєму розумінні цілей і політики російського керівництва нинішня ситуація (на Донбасі, - ред.) бачиться як сприятлива для Росії: це не дуже дорого, здебільшого російський вплив реалізується за допомогою маріонеток, непрямими засобами, втрати здаються скромними", - зазначив він.

Вайц уточнив, що в той же час війна на Донбасі ускладнює для України вступ до НАТО і ЄС, послаблює в деякому роді український уряд, оскільки створює труднощі в державному плануванні, можуть бути внутрішні опоненти, які закликають до угоди з Росією.

"Альтернативою міг би бути повний відхід Росії з Донбасу, відновлення українського суверенітету могло б спричинити за собою поліпшення відносин України з Росією, зникло б головне джерело підтримки санкцій на Заході. Але мені здається, що для РФ можливі дивіденди значать менше, ніж ризик втратити важелі впливу на всю Україну", - сказав експерт.

Він додав, що є і ще одна альтернатива - велика наполегливість Росії в спробі анексувати ці території або проголосити їх незалежними, як на півночі Грузії. Але це може означати для Росії більш високу ціну за пряму підтримку "республік", посилить антиросійську політику, навіть не стільки в США, скільки в Європі.

"Але я все одно б не виключив жоден з варіантів. Думаю, Росія задоволена статус-кво. Але при відповідних умовах вона може піти тим чи іншим шляхом. Однак поки вони не виглядають кращими опціями", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін приготував для України пастку, на Донбасі у нього кілька варіантів - аналітик з США".