RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У США оцінили шанси російської агресії в інших країнах

На сьогоднішній день російська армія досить сильна, щоб захистити Росію, але якщо Кремль захоче почати конфлікт в інших країнах, це буде серйозним викликом.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив старший науковий співробітник і директор Центру військово-політичного аналізу в Інституті Хадсона у Вашингтоні, експерт з національної безпеки США, контролю над озброєннями, нерозповсюдження ядерної зброї Річард Вайц.

За його словами, російський військово-промисловий комплекс оговтався від проблем двадцятирічної давності, коли він був корумпований.

"Вони (росіяни, - ред.) намагаються освоїти виготовлення продукції невійськового призначення. Розпад Радянського Союзу підірвав тісно інтегровані з сусідами індустріальні проекти, що передбачають в тому числі співпрацю з Україною. Для них було викликом зібрати заново цю союзно інтегровану структуру командної економіки", - зазначив Вайц.

Він додав, що зараз Росія залишається другим найбільшим експортером військової продукції в світі і отримує позитивні оцінки в Індії, різні - в Китаї.

"Після того, як санкції вступили в силу в 2014 році, росіяни визнали, що втратили доступ до певних західних технологій, які намагаються замістити за рахунок внутрішнього виробництва або співпраці з Китаєм. І схоже на те, що вони досягають успіху", - уточнив експерт.

Він підкреслив, що головний виклик стоїть перед російською економікою, яка страждає після введення санкцій і падіння ціни на нафту. Так, уповільнення зростання російської економіки створило обмеження для витрат Росії на оборону.

"Реалізація деяких важливих проектів затримується: стелс-винищувач (малопомітний винищувач, -"Апостроф"), танк "Армата" та інші. І все ще не ясно, чи зможе Росія без України незабаром побудувати новий авіаносець", - сказав Вайц.

Експерт вважає, що військово-промисловий комплекс Росії в останні пару років по своїй суті слабкіший, ніж він був до цього.

"Російська економіка слабша, і це дає менше доходів для ВПК. Але, звичайно, Росії досить, щоб захистити себе. Вони можуть розробити дійсно хороші технології, тільки менше, ніж їм необхідно. Російська армія досить сильна, щоб захистити Росію, так що з цим не повинно бути проблем. Якщо ж вони захочуть почати конфлікт в іншій країні, це буде викликом", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "До війни з Україною Росія могла швидко захопити кілька країн НАТО - аналітик з США".