RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, як можна завершити війну на Донбасі і що цьому заважає

Війну на Донбасі можна завершити шляхом введення миротворчого контингенту, але тільки в тому випадку, якщо така місія отримає мандат на проведення операції з примусу до миру або відновлення миру.

Про це "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, Україна досі не розробила резолюцію по миротворцях, хоча її президент України Петро Порошенко збирався представити на Генасамблеї ООН.

"Чому ж Україна не може розробити (резолюцію, - ред.)? Значить, немає зацікавленості перших осіб держави у введенні миротворчого континенту. У чому взагалі проблема миротворчого контингенту? Результат місії залежить від того, який мандат пропишуть миротворцям", - зазначив Жданов.

Він уточнив, що мандат на розмежування протиборчих сторін і охорону місії ОБСЄ (тобто те, що пропонувала Російська Федерація) спричинить за собою заморожування конфлікту на довгі роки.

Мандат на проведення операції з примусу до миру або відновлення миру дозволить ввести миротворців на всю територію конфлікту, взяти під контроль державний кордон між Україною і Росією.

"Тоді це припинення бойових дій і початок відновлення конституційного порядку на цій території. Далі миротворці локалізують всі збройні формування на цих територіях і примушують їх здатися. Якщо ті відмовляються здаватися, то миротворці застосовують силу, фактично їх знищують своїм вогнем. І таким чином демілітаризується вся зона, яка перебуває під контролем миротворчого контингенту", - сказав Жданов.

Експерт додав, що наступним кроком в такому випадку стане утворення міжнародних тимчасових адміністрацій, які повинні підготувати населення до проведення демократичних виборів згідно із Законом України. При цьому питання Мінських угод відпадає - і війна має закінчитися на цьому етапі.

"На сьогодні Російська Федерація перехопила ініціативу, висунула свою версію, заздалегідь розуміючи, що вона для нас неприйнятна. Україна відкинула версію Росії, і її підтримали США, Великобританія та інші члени Радбезу ООН. Але при цьому Україна не внесла своєї версії. Її проговорили, але проекту резолюції немає. Ми не поспішаємо. У той же час Росія як постійний член Ради безпеки ООН з правом вето може відмовитися обговорювати нашу резолюцію, тому що ми відмовилися обговорювати їх резолюцію. Ось в цьому полягає стратегія Росії - вона перехопила ініціативу", - підкреслив Жданов.

За його словами, питання миротворців вже відігране, і введення миротворчої місії не буде.

"У всякому разі в найближчий рік. Нікому це не вигідно. Нам не вигідно швидко закінчити війну, адже припиниться допомога, треба буде втілювати в життя всі ті 144 реформи, про які говорив президент, починаючи з боротьби з корупцією, включаючи посадку всіх друзів. Для Російської Федерації це буде означати втрату Україну зі своєї політичної орбіти, що для неї рівноцінно політичній катастрофі. Причому не тільки зовнішній, але й внутрішній", - підсумував Жданов.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Кремль перехопив ініціативу, Київ не поспішає: що буде на Донбасі".