Відмивання грошей і арешт Інтерполом: в Іспанії розповіли про темне минуле замовника вбивства Вороненкова

В Іспанії заявили, що Володимир Тюрін, якого Генеральна прокуратура України (ГПУ) назвала замовником вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, давно відомий іспанській поліції.

Про це повідомляє DW.

Так, за даними силових структур Іспанії, російський підприємець довгий час проживав у цій країні і підозрювався в скоєнні низки злочинів. Зокрема, його звинувачували у членстві в злочинному угрупованні та відмиванні грошей, отриманих від незаконної діяльності.

"У 2005 році Тюрін, який в той час повернувся в Росію, був навіть оголошений іспанцями в міжнародний розшук. За ордером Інтерполу був заарештований в Москві в 2010 році, але його не видали іспанському правосуддю", - йдеться в матеріалі.

Представник Громадянської гвардії (жандармерії), в поле зору якої свого часу потрапив росіянин, розповів, що Тюрін з'явився в Іспанії в кінці 1990-х років. Бізнесмен оселився в муніципальному окрузі Оріуела, на південному заході провінції Аліканте.

По сусідству з ним жив ще один добре відомий Цивільній гвардії громадянин Росії - Захарій Калашов на прізвисько "Шакро Молодий", якого іспанці називають "злодієм в законі". Згодом він був засуджений в Іспанії до восьми років позбавлення волі. Тюрін підтримував зв'язки з Калашовим і в березні 2003 року, коли, за даними Цивільної гвардії, "засвітився" серед гостей, які святкували його 50-річчя.

"На бенкеті, який проходив в п'ятизірковому готелі Montiboli в місті Вільяхойоса, були присутні, ... відомі "кримінальні діячі" - як ті, які проживали в Іспанії, так і ті, які приїхали спеціально з Росії на ювілей Калашова... За цим гостями, присутніми на бенкеті, жандармерія встановила спостереження. Вівся відеозапис, оскільки, на думку іспанської сторони, мова йшла про "важливу злочинну сходку", - додає видання.

У травні 2005 року співробітники іспанських правоохоронних органів вперше провели масштабну операцію проти так званої "російської мафії". Тоді були затримані 28 осіб.

За словами представника Цивільної гвардії, Тюрін також проходив по справі, але його не затримали, оскільки в цей час він перебував за межами Іспанії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський політик Ілля Пономарьов заявив, що Тюрін є відомим "злодієм в законі".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Росія може видати Україні організатора вбивства Вороненкова - Ілля Пономарьов".