RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

В Україні розповіли про винайдене владою "ноу-хау" при відборі суддів

Нинішня українська влада винайшла "ноу-хау" - контрольовані конкурси при відборі суддів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив український юрист і адвокат, який в 2014-2016 роках був заступником генерального прокурора України, Віталій Касько.

"Начебто проводиться конкурс, начебто всі плескають у долоні, але насправді і кандидати вже наперед відібрані, і члени комісії в своїй більшості підконтрольні владі і наперед знають, кого треба вибрати. При цьому у них є навіть кілька запасних планів: є основний кандидат, є кандидат для відводу очей і критики, запасний кандидат, якщо раптом не вдасться просунути основного", - зазначив він.

За словами Каська, це конкурси, результат яких заплановано з самого початку.

"Це "ноу-хау", яке в цивілізованих країнах неприйнятне. Там якщо проводять конкурси, то прозорі і зрозумілі, а люди, які входять до комісії, дійсно вирішують, кого вибрати", - підкреслив юрист.

Він уточнив, що останнім таким прикладом є комісія з обрання членів Національного агентства з протидії корупції (НАПК). Так, в Transparency International прийняли рішення, що представник організації повинен вийти зі складу цієї комісії.

"Приймати далі участь в цьому, по суті, означало легалізувати голосування і результати так званого "конкурсу". Ми бачимо, чим скінчилося обрання членів НАПК, чим закінчилися інші конкурси, в те ж Державне бюро розслідувань, яке, до речі, взагалі зараз заморожене, тому що зацікавлені в тому, щоб прокуратура продовжувала вести слідство, незважаючи на те, що Конституція давно її цієї функції позбавила. Поки не буде політичної волі провести конкурси, створити якісь адекватні та ефективні органи, все це буде фарсом", - підсумував Касько.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Для зрушень в ряді сфер досить, щоб Порошенко не втручався, але він в цьому не зацікавлений - Віталій Касько".