RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Штурм Святошинського суду: правозахисник пояснив, чому не можна порівнювати поліцейських з "Беркутом"

Порівняння дій співробітників поліції при штурмі Святошинського районного суду з діями розформованого міліцейського спецпідрозділу "Беркут" у часи Майдану є некоректним.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив керівник Адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров.

"Ситуація виглядає неоднозначно. Мали місце процесуальні порушення у самому судовому процесі, але захоплення будівлі суду – серйозна причина для наведення порядку, і дії загарбників неправомірні", - говорить він.

"Поліція повинна була застосувати силу, але питання, як саме і до кого. Валяти по підлозі журналістів, бити ногами звичайно ж неприпустимо, але порівняння з подіями на Майдані, коли люди отримували не просто тілесні ушкодження, а тяжкі тілесні ушкодження, тут некоректні. Так, були непрофесійні дії поліції, які вийшли за рамки повноважень. Але зараз важливо, як відреагує суспільство, сама поліція і наскільки якісне службове розслідування буде проведено", - додав Захаров.

У свою чергу, правозахисник Едуард Багіров звернув увагу, що порушення закону були з боку двох сторін.

"Поліцейські не тільки України, але і цивілізованих правових держав Європи, змушені застосовувати спецзасоби. Поліцейські вимагали звільнити приміщення суду, і це законно. Але те, що відбулося далі, я критикую. Окремі поліцейські, які визволяли будинок від сторонніх осіб, порушили кримінальне законодавство, особливо стосовно журналістів. Винні співробітники поліції повинні понести покарання, у тому числі із звільненням від займаних посад і, можливо, навіть позбавленням волі. Але це стосується і тих громадян, які завдавали шкоди майну суду і застосовували силу. Тут не можна приймати одну або іншу сторону, адже як з одного, так і з іншого боку було порушено закон", - сказав Багіров.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Беркут" повернувся до Києва? Як вийшло, що поліцейські знову б'ють українців".