RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Загроза демократії: Європарламент прийняв резолюцію щодо санкцій проти Польщі

У середу, 15 листопада, Європейський парламент схвалив критичну резолюцію щодо Польщі, що рекомендує запустити процедуру застосування санкцій проти країни через скандальну судову реформу.

Про це повідомляє Onet.pl.

Відзначається, що за прийняття документа проголосували 438 депутатів, проти - 152, 71 утримався.

Так, документ закликає уряд Польщі поважати верховенство права і основоположні права, закріплені в договорах, і різко критикує погіршення дотримання норм ЄС.

"Сьогоднішня ситуація в Польщі створює явний ризик серйозного порушення європейських цінностей", - йдеться в резолюції.

Депутати особливо занепокоєні судовою реформою, яку здійснює уряд Польщі. Вони закликають не вводити в дію нові закони, поки не будуть гарантовані основи незалежності судів.

Крім того, Європарламент закликає польську владу виконати рекомендації Єврокомісії та Венеціанської комісії та дотримуватися вимог суду ЄС про негайне припинення вирубки лісу в Біловезькій пущі.

Разом з тим, євродепутати рішуче засудили "ксенофобський і расистський марш", який відбувся у Варшаві в суботу, 11 листопада.

Депутати Європарламенту також ініціювали власну процедуру по запуску статті 7 договору про ЄС, яка передбачає введення санкцій. Зокрема, Польщу можуть позбавити права голосу в Раді ЄС.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з трьох законопроектів щодо реформи судової системи країни, які призвели до протестів населення і до початку процедури введення санкцій з боку Європейського союзу.