RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Нічого нового: український генерал розповів, навіщо Росія зміцнює війська бойовиків на Донбасі

На сьогоднішній день Російська Федерація зміцнює війська на Донбасі, оскільки розуміє: у разі введення миротворчої місії ООН в регіоні буде встановлено контроль над озброєннями.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу Збройних сил України (ЗСУ) в 2006-2010 роках Ігор Романенко.

Він зазначив, що не бачить нічого нового в діях РФ на Донбасі.

"Зараз в Росії займаються новим образом Путіна (президента РФ Володимира Путіна, - ред.) - як такого "миротворця". І так само позиціонують РФ, яка погоджується на місію ООН (миротворців на Донбасі, - "Апостроф"). Хоча пару років назад і розмови не могло про це бути. У цьому ж зв'язку обмін військовополоненими буде просуватися. Хоча і тут є питання. Вони (росіяни, - "Апостроф") все ж використовують по-своєму. Тобто обмін військовослужбовцями - це одна справа, а ті, які засуджені - це нібито питання України і "керівництва "ОРДЛО", - сказав Романенко.

За його словами, Росія позиціонує себе, як ніби вона "збоку прибоку", а на Донбасі нібито "внутрішній громадянський конфлікт", в якому є керівництво України і так зване "керівництво" ОРДЛО.

"Так ось, в Росії створюють цей новий образ для внутрішнього вживання в зв'язку з виборами і щоб на зовнішній арені показати себе. Наприклад, коли Україна виступила з ініціативою по миротворцях, тут же Путін дав завдання, щоб підготували відповідні документи і подали до Радбезу ООН з приводу місії", - уточнив генерал.

Романенко заявив, що тепер введення миротворців на Донбас підносять як російську ініціативу, хоча наш президент України Петро Порошенко неодноразово робив заяви про це.

"А вони подали письмовий документ. І чому американці просять нас поки не подавати документи [зі своєю резолюцією по миротворцях]? Щоб по халяві похлестать Росію, щоб вона не наклала вето на напрацьовані і скориговані документи, подані нею ж. Тут дуже складний дипломатичний клубок. Але ось такі умови", - сказав він.

Генерал додав, що в зв'язку з цим Росія намагається підкріпити свою позицію інтенсифікацією бойових дій на Донбасі.

"Якщо все-таки вдасться завести місію (миротворчу місію на Донбас, - ред.), то росіяни розуміють, що це буде супроводжуватися певним контролем пересування озброєнь, принаймні, ускладненням для них (РФ і бойовиків, - "Апостроф") цієї ситуації. І потрібно мати витратні запаси того ж палива, боєприпасів і так далі. Тобто вони це роблять з метою попередження: щоб поставити озброєння для інтенсифікації (при необхідності) боїв. Ну, і на перспективу", - підкреслив Романенко.

Він нагадав, що також в черговий раз розглядається питання щодо американської летальної зброї для України. Так, допомога від США в 350 мільйонів доларів вже схвалена обома палатами Конгресу, тепер цей бюджет переданий до адміністрації Дональда Трампа. І відмінна риса - в тому, що прописана можлива поставка летальної зброї.

"А коли раніше виникало питання по летальній зброї - а для американців це теж своєрідний аргумент в роботі з Росією - то Путін сказав, що, якщо це буде зроблено, то бойовики, яких він мило називає "ополченцями", можуть відреагувати початком бойових дій на якійсь новій, несподіваній для української сторони ділянці. Тому, щоб забезпечувати реалізацію путінських підходів, потрібні озброєння, паливо, військові сили. Є вислів, і росіяни цим пишаються, що на території окупованого Донбасу в чотири рази більше танків, ніж в Великобританії, наприклад... "- підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Кремль буде виводити війська з Донбасу, але є інша загроза - генерал".