RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Влада зацікавлена: експерти розповіли, як Порошенку вдалося зберегти вплив на Конституційний суд

Українська влада зацікавлена в збереженні впливу на суддів Конституційного суду України (КСУ), тому відмовилася від більш прозорої процедури відбору суддів.

Про це "Апострофу" заявив юрист Transparency International Україна Максим Костецький.

Так, відбір до Верховного суду передбачав ряд процедур, і багато хто тих, хто завалив тести на конкурсі, вирішили спробувати удачу двічі і подали заявки в КСУ.

Відмова від більш об'єктивної нової процедури відбору була розкритикована міжнародними партнерами України.

"Звичайно, влада робила це цілеспрямовано. Тому що вона зацікавлена в збереженні впливу на КСУ. Цього ніхто публічно не буде говорити, але, безумовно, Адміністрація президента зацікавлена в тому, щоб судді були лояльні до представників нинішньої влади", - підкреслив Костецький.

За його словами, відсутність положення про проведення різних тестувань свідчить про те, що досить складно встановити рівень компетентності судді.

З іншого боку, те, що в законі з'явилися такі необхідні якості як компетентність і моральність, є хорошим рішенням. Але відсутність критеріїв, за якими можна визначити ці якості, негативно впливає на відбір суддів.

"КСУ перебуває над системою судочинства і повинен бути незалежним арбітром. Тобто в принципі важливо, щоб судді були максимально відсторонені від політичних інтриг. А, як бачимо, в роки президентства Януковича суд виконував допоміжну роль органу єдиної політичної сили. І важливо, щоб нові судді були дійсно з високими моральними і компетентними якостями", - додав Костецький.

Юрист вважає, що для цього на конкурсному етапі потрібно ретельно вивчати документи кожного кандидата. І дуже важливо, щоб тим, що відбувається, цікавилося суспільство. При цьому проблемою відбору до Конституційного суду є відсутність проведення різних тестів, які змогли б продемонструвати високі професійні та моральні якості конкурсантів, як того вимагає закон.

"Про незалежність суду говорити поки не доводиться. Влада продовжить впливати на нього", - заявив, у свою чергу, політолог Андрій Золотарьов.

Варто нагадати, що одним з найскандальніших рішень Конституційного суду можна назвати скасування політичної реформи в 2010 році, яка повернула Україну до президентсько-парламентської форми правління і розширила повноваження тодішнього президента Віктора Януковича. Цей випадок продемонстрував повну політичну залежність суду. Тому однією з цілей нинішньої влади має бути формування незалежного КСУ.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Порошенка не зізнаються: АП запідозрили в спробах впливати на найважливіший суд".