RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

ЗМІ повідомили про втечу до Криму засудженого за хабарі екс-глави ДАІ Полтавської області

Екс-начальник управління Державтоінспекції в Полтавській області Петро Блажівський, засуджений 20 листопада Жовтневим районним судом Полтави до 7 років позбавлення волі, втік до окупованого Російською Федерацією Криму.

Про це йдеться у вироку райсуду від 20 листопада, повідомляють "Наші гроші".

Так, згідно з матеріалами суду, в 2014 році Блажівський вимагав від підлеглих щомісяця платити йому від 1 тис. до 4 тис. доларів "за прихильне ставлення до них під час проходження служби в підрозділах ДАІ і можливість продовжувати працювати на займаних посадах".

За словами свідків, сума хабарів залежала від кількості населення, що проживає на території обслуговування того чи іншого підрозділу.

Блажівського затримали наприкінці грудня 2014 року в лікарняній палаті, як раз в момент передачі від посередника тисячі доларів від одного зі своїх підлеглих.

"Портфель з грошима Блажівський викинув через вікно. Серії і номери виявлених в портфелі доларів збіглися з тими, які були видані правоохоронцями для передачі в якості хабара", - зазначає видання.

Також слідство привело в суді чотири епізоди отримання Блажівським хабарів на загальну суму 10 500 доларів.

Під час слухань у суді один зі свідків розповів, що відразу після свого призначення Блажівський зібрав усіх начальників МРЕВ, які по одному заходили в його кабінет, а він на папері писав суму, яку необхідно сплатити за те, щоб залишитися на посаді, а також суму щомісячних хабарів.

У свою чергу, колишній заступник Блажівського в суді розповів, що той вимагав у нього, а потім і отримав 4000 доларів за можливість і далі працювати на своїй посаді.

Аналогічні показання про вимагання та отримання Блажівським хабарів дали ще кілька колишніх його підлеглих.

Відзначається, що до кінця листопада 2015 Блажівський систематично брав участь у судових засіданнях, але відмовлявся давати свідчення, заявивши, що оголосить їх в кінці розгляду справи. Однак потім зник, і в грудні 2015 року було оголошено в розшук.

Внесену родичами Блажівського заставу в 9,99 млн гривень в березні 2016 було відшкодовано в дохід держави.

УСБУ в Полтавській області, яке займалося його розшуком, встановило, що екс-чиновник ховається у своїх близьких родичів в Севастополі і Джанкої.

Також напередодні зникнення Блажівського його рідний брат, який проживає в Джанкої, приїхав до Полтави. Згодом він повідомив в міліцію про викрадення його брата Петра, однак доказів цього слідчі не знайшли і справу закрили.

Після цього брат Блажівського повернувся до Криму. У нього є кілька квартир в Севастополі, будинок і бізнес в Джанкої.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Інтерпол зняв з міжнародного розшуку за звинуваченням в розтраті коштів колишнього главу МВС України Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка.