RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Витратний матеріал для Путіна: з'явилися цікаві подробиці про затриманого у Франції російського олігарха

Затриманий у Франції російський олігарх, член Ради Федерації РФ Сулейман Керімов в Росії довгий час вважався людиною аполітичною.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив екс-депутат російської Держдуми Ілля Пономарьов.

"Він (Керімов, - ред.) був не дуже великим дагестанським підприємцем. Дагестан - дуже неспокійний регіон, люди звідти, як правило, дуже гарячі і неспокійні. Він був нафтотрейдером - досить стандартний бізнес, яким займаються ці люди. Потім він почав скуповувати акції "Газпрому" і запозичувати у банків гроші на покупку акцій "Газпрому", - зазначив він.

За словами Пономарьова, Керімов вибудував таку, можна сказати, піраміду, і став найбільшим приватним власником акцій "Газпрому". Тоді існувала диспропорція по курсу акцій, які продавалися на Заході і в Росії. Він набирав пакет в Росії, а потім, коли відбулася лібералізація і курси вирівнялися, він на цьому заробив багато грошей.

"І ці гроші тут же вивів з Росії і вклав на Заході. Кількість цих грошей, щоб ви розуміли, близько 20 млрд доларів. Просто величезні гроші на цьому були зароблені. Він купував західні активи. Проблема в тому, що це він почав робити в 2007 році, коли починався фінансова криза. Він якраз зробив вкладення - тут фінансова криза, акції впали, і він їх всі втратив. Сукупні втрати його були близько 20 млрд доларів", - уточнив екс-депутат Держдуми РФ.

Пономарьов додав, що на той момент люди, наближені до російської держави, йому простягнули руку допомоги, врятували. І з цього моменту він почав робити різноманітні послуги (в основному міжнародного характеру, оскільки збирався сам якось відповзати на Захід) в інтересах Кремля.

"Послуг цих було багато, але найбільш резонансна історія - коли він ставив під контроль одне з ключових білоруських підприємств "Білоруськалій", через що виник серйозний конфлікт з [президентом Білорусі Олександром] Лукашенко. Цілком очевидно, що це було однією з дій Кремля по додатковому важелю контролю над Білоруссю", - підкреслив він.

Крім того, ходять чутки, що Керімов теж за дорученням Кремля фінансував кандидата в президенти Франції на виборах 2017 року Марін Ле Пен. І одна з перших версій, яка з'явилася в Росії, чому його зараз затримали: що це президент Франції Еммануель Макрон вирішив помститися Сулейману.

"Але є і більш системна версія. Найбільш серйозна і небезпечна для російської еліти версія полягає в тому, що насправді Керімова збиралося затримати ФБР за законом, який був прийнятий влітку [в США] щодо санкцій (новий закон вводить публікацію доповідей про осіб з оточення Путіна для подальшого введення санкцій проти них, - "Апостроф"). Вони повинні якраз підготувати список підприємців, які входять в оточення Путіна і які за дорученням Путіна реалізовують зовнішні політичні проекти", - сказав Пономарьов.

Він уточнив, що Керімов для Путіна був витратним матеріалом. І він уже кілька разів засвітився в цих самих міжнародних проектах впливу, які здійснювалися зі значимими грошима, як з Білоруссю і як зараз з Україною, тому існує версія, що він був одним із пріоритетних об'єктів для американців. І для того, щоб не допустити його арешту за запитом ФБР, хтось в Росії вирішив нанести попереджувальний удар - настукати французам для того, щоб його затримали французи.

"Застава в 5 мільйонів євро для Керімова - це взагалі ніщо. І напередодні на підтримку цієї версії французька прокуратура опротестувала звільнення Керімова під заставу. Це означає, що вони налаштовані не на тривалий процес, а хочуть це зробити дуже швидко. Інакше у таких справах людина б перебувала під заставою на цій самій віллі. А те, що вони хочуть тримати його у в'язниці, означає, що вони хочуть все зробити максимум за два місяці", - сказав Пономарьов.

Він нагадав, що російський МЗС вже заявив, що Керімов як сенатор є офіційною особою, а на підставі того, що він - офіційна особа, його належить відразу ж екстрадувати до Росії і судити вже на території Росії.

"Виглядає це саме таким чином, що французи були використані для того, щоб його затримати і після цього вислати в Росію. Тому зараз ми, серед російської опозиції, дуже активно обговорюємо, як чинити тиск на уряд і Франції, і США, щоб суд над Керімовим обов'язково відбувся на Заході, а не в Росії", - підсумував Пономарьов.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Франції затримано важливу для "ЛНР" людину, а в Луганську зараз вкрай цікава історія - Ілля Пономарьов".