RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

За все потрібно платити: Портников відреагував на скандал через його слова про боротьбу з корупцією в Україні

Відомий український журналіст Віталій Портников відреагував на скандал через його слова про боротьбу з корупцією, заявивши, що за все потрібно платити, в тому числі за перемогу Євромайдану.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"За перемогу на Майдані, за збереження України ми заплатили роками війни. За перемогу над корупцією можемо заплатити роками авторитаризму. Адже ворогів у нас багато, не можна подолати всіх відразу. Перемога над корупцією - не гарантія добробуту і демократії. Добробут забезпечується сучасною економікою, демократія - політичною (а не клановою) різноманітністю суспільства. Ні того, ні іншого в Україні немає", - підкреслив Портников.

Журналіст додав, що частина коментаторів не зрозуміли сенсу того, що він написав. Портников уточнив, що сенс в тому, що після краху соціалізму велика частина країн Центральної та Східної Європи так і не стали справжніми демократіями. У країнах Східної Європи - Росії та Білорусі - корупцію вертикалізували, а влада стала авторитарною.

"У країнах Центральної Європи корупцію подолали, а влада перетворилася або перетворюється в вождистську - як в Угорщині чи Польщі. Україна (як і Румунія) - виняток завдяки клановій боротьбі, зумовленій тотальною корупцією. Янукович намагався цю корупцію вертикалізувати - за прикладом Путіна або Лукашенка - однак зазнав поразки. І тепер новий етап - коли боротьби з корупцією вимагає не тільки суспільство, але і західні донори", - вважає журналіст.

За його словами, зараз з'являються шанси на приборкання кланових інтересів, а значить - створення авторитарного популістського режиму.

Як повідомляв "Апостроф", віце-президент міжнародної неурядової організації "Україна в Європі" (Париж) Володимир Посельський заявив, що в Європі в 2017 році панує скептичний підхід щодо реформ в Україні, хоча там визнають і деякі успіхи.