RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Росія програє: розвідник розповів, що стоїть за пропозицією Путіна по зброї з Криму

Президент Російської Федерації Володимир Путін в рамках передвиборчої кампанії намагається показати себе миротворцем, саме в цьому контексті було зроблено заяву про повернення Україні військової техніки з території Криму.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

"Сьогодні Путін вже активно веде передвиборчу кампанію. Йому треба показати, що він - не якийсь там диктатор-агресор, а що він - миротворець, буквально голуб миру. З одного боку, він начебто йде на реалізацію Мінських угод, наприклад, є його ініціатива про обмін полоненими. Друга ініціатива, про яку ми чули раніше, стосувалася контингенту миротворців ООН, але в російській редакції. Третя ініціатива - це ніби як повернення кораблів, техніки, авіації, БТР, танків, боєприпасів, які перебували на території Криму весь час", - відмітив він.

За словами Маломужа, таким чином Путін на міжнародному рівні демонструє, що робить конкретні кроки на виконання Мінських угод. У відповідь на це він хоче, щоб оцінка Росії була позитивною, і почалося зняття санкцій.

"Чи чуємо ми зворотну реакцію? Чуємо! Наприклад, віце-канцлер, міністр закордонних справ Німеччини [Зігмар] Габріель говорить: якщо Путін буде робити хоч маленькі кроки на виконання Мінських угод, то потрібно поетапно знімати санкції. Цьому вторить прем'єр-міністр Угорщини [Віктор] Орбан. Про це ж говорить ряд політиків в Італії (вони, до речі, скоро йдуть на вибори). Путін намагається впливати на світові процеси, виходячи з того, що немає рішучої позиції не те, що змусити його піти з Донбасу, а навіть поставити в критичні умови, коли він буде змушений це зробити", - сказав він.

Маломуж додав, що в питанні повернення майна Україна повинна погоджуватися і на кораблі, і на іншу техніку, але в цьому ж ключі ставити питання повернення Криму, виходу росіян зі сходу, тобто всі актуальні сьогодні проблеми.

"Не можна погоджуватися тільки на повернення зброї. Крім Криму та Донбасу, у нас ще є питання контролю кордонів. Про все це треба говорити і в політичній, і в дипломатичній, і - найголовніше - в юридичній площинах. Тут ми стовідсотково виграємо, тому що Росія однозначно і очевидно - це я говорю як юрист-міжнародник - програє в цьому форматі, вона є відповідачем у цьому процесі", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Є потужні важелі, які змусять Росію повернути Донбас і Крим - екс-глава зовнішньої розвідки України".