RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Грає роль божевільного: в Україні розповіли, як Кремль намагається шантажувати Європу

На сьогоднішній день Російська Федерація енергійно грає роль "божевільного" в Раді Європи, відмовляючись визнавати комісара організації і платити обов'язкові внески.

Про це в своїй колонці на zn.ua пише постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

За його словами, приміряти цю маску РФ змусили Україна і держави - члени Ради Європи, які все ще намагаються захистити Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) і організацію в цілому від знищення їх інституційного авторитету.

"У 2015-му, 2016-му і 2017-му рр. росіяни шукали шляхи повернення до повноцінної участі в ПАРЄ. Три роки класичних, раціональних, хоча місцями і креативних зусиль Росії не принесли їй бажаного результату. "Теорія божевільного" стала практикою в середині 2017 р., щоб гарантувати повернення Росії в ПАРЄ в січні 2018 р."- підкреслив Кулеба.

Він нагадав, що Москва заявила, що не визнаватиме комісара Ради Європи з прав людини та суддів Європейського суду з прав людини (а отже, і рішень, які вони прийматимуть), якщо її депутати не братимуть участі у виборах зазначених посадових осіб в Асамблеї.

"Цього рівня юридичного божевілля виявилося мало. Тому Росія повинна була піти на пряме порушення своїх юридичних зобов'язань перед Радою Європи і відмовилася виплачувати основну частину обов'язкового внеску до бюджету організації за 2017 р. Поверніть нас в ПАРЄ, тоді заплатимо, - прямий шантаж Ради Європи" , - уточнив постпред.

Кулеба зазначив, що ці кроки Росії - очевидне правове свавілля в організації, яка пишається своєю принциповістю в правових питаннях. Крім того, найбільш цинічне те, що навіть участь у виборах не гарантує співпраці. Російські депутати брали участь у виборах нинішнього комісара. Але ефективної співпраці так і не вийшло. Комісар навіть був змушений скасувати візит до Росії в жовтні 2016 р. через неприпустимі обмеження програми візиту, які хотіла застосувати російська влада.

Постпред нагадав, що одне з фундаментальних статутних зобов'язань кожної держави-члена полягає в тому, що вона повинна повністю платити свої бюджетні внески. Неплатежі є прямим порушенням статуту Ради Європи. Але Росію це не хвилює, і вона відмовилася платити.

"Дипломатичне "божевілля" Росії буде тривати. Його мета - змусити Асамблею розстелити перед російською делегацією червону килимову доріжку для тріумфального повернення в ПАРЄ. Для підштовхування партнерів до цієї Ради Європи демонструватимуть, що Москва готова йти до кінця у своїй безрозсудності. А технічно це планують зробити шляхом внесення зміни в правила процедури Асамблеї, яка унеможливить застосування санкцій", - вважає Кулеба

Він уточнив, що для руху в цьому напрямку Бюро ПАРЄ навіть створило ad hoc комітет. Росії запропонували взяти участь в його роботі в статусі запрошеної зірки. Росія люб'язно запрошення прийняла.

"У випадку безумовного повернення Росії в ПАРЄ політика Москви не зміниться. А ось Рада Європи стане іншою. Якщо вона пробачить порушення Росії, то втратить право критично висловлюватися щодо інших країн. Якщо Асамблея виключно заради Москви власноруч позбавить себе права застосовувати санкції, то втратить сильний інструмент впливу на всі інші 46 столиць", - підсумував постпред.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Росія зробила гучну заяву по роботі в ПАРЄ.