RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Санкції проти Росії Путіна: Україну закликали пам'ятати про важливий момент

Успіх санкцій проти Російської Федерації залежить, зокрема, від того, наскільки вони доповнюються іншими заходами або хоча б погрозами застосування таких заходів.

Про це "Апострофу" заявив асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко.

За його словами, санкції, за якими можуть піти інші кроки, наприклад, військова операція, набагато ефективніші, ніж санкції, які нічим не можуть бути посилені.

"Виміряти ефект антиросійських санкцій досить складно. Ми знаємо, що економіка Росії за роки режиму санкцій зменшилася, за усередненими оцінками, на 35%, а національна валюта девальвувала вдвічі. Але що послужило причиною такого ослаблення - санкції або падіння цін на енергоресурси? Динаміка курсових коливань, скоріше, корелює з останнім. Крім того, структурні проблеми в російській економіці спостерігалися і до введення санкцій", - зазначив Капітоненко.

Разом з тим, він додав, що технічні особливості введених санкцій - наприклад, тих, що серйозно обмежують можливості Росії видобувати нафту - теоретично можуть привести до підвищення цін на цей ресурс на тлі очікувань падіння обсягів видобутку.

"Чому в цьому випадку віддасть перевагу Україна: низькій ціні на нафту або збереженню санкцій проти Росії? До таких складних питань ми теж часто опиняємося неготовими", - сказав експерт.

Він нагадав, що кожні півроку Україна звично втягується в діалог із західними партнерами з метою зміцнити їх рішучість продовжити режим антиросійських санкцій. Однак діалог можна зробити більш ефективним, поклавши в його основу довготривалу стратегію, що враховує реалії та складності санкцій політики, що спирається на чітке розуміння власних цілей і - в даному випадку це особливо важливо - інтересів наших партнерів.

"У числі іншого принципово важливо зрозуміти, коли наше власне бажання зберігати антиросійські санкції перестане збігатися з прагненнями країн Заходу. Очевидно, в цей момент нашу звичну риторику доведеться серйозно змінити. З іншого боку, потрібно якомога повніше розуміти, чого можна і чого не можна досягти за допомогою санкцій ", - підкреслив Капітоненко.

На думку експерта, більш тверезе і прагматичне ставлення до західних антиросійським санкцій допоможе Україні отримати від них максимум користі і в той же час не опинитися захопленими зненацька в разі, якщо вони буду ослаблені або зняті. Вивчення досвіду застосування цього інструменту підказує, що Київ переоцінює його ефективність і недооцінює складність.

"Країни Заходу перебувають в набагато більш виграшній позиції щодо Кремля, ніж ми. Санкції - це їх інструмент, який використовується, перш за все, для захисту їхніх інтересів. Сьогодні їх інтереси частково збігаються з нашими, але так буде не завжди. Світ став більш прагматичним, і щоб мати в ньому більше шансів на успіх, нам потрібно вчитися більш прагматичному підходу до того, що ми вважаємо важливими питаннями зовнішньої політики", - підсумував Капітоненко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Санкції проти путінської Росії: корисна інструкція для України".