RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні вказали на нестиковки в діяльності скандальних "Національних дружин"

Організації для охорони громадського порядку в Україні, зокрема Національні дружини, повинні створюватися і діяти у взаємодії з правоохоронцями.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Відзначається, що це передбачено законом "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону" від 2000 року.

Згідно з документом, громадяни України мають право об'єднуватися в організації для охорони громадського порядку. При цьому навіть свій статут вони повинні узгоджувати з Національною поліцією. Це ж стосується і патрулювання вулиць.

"Право самостійно діяти, наприклад, затримувати злочинця, вони мають не більше, ніж звичайні громадяни, які бачать правопорушення і можуть на нього відреагувати", - сказав аналітик Українського інституту майбутнього Денис Монастирський.

У свою чергу, представник українського омбудсмена Михайло Чаплига заявив, що не розуміє, навіщо якимось бізнесменам фінансувати таку організацію.

"Будь-який державний інститут представляє інтереси більшості, а будь-яка організація представляє інтерес вузького сектора. Вони не можуть говорити від імені всього суспільства", - сказав він.

У той же час прес-секретар формування заявив, що дружини взагалі ніхто не фінансує. Мовляв, живуть вони на членські внески

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Українські націоналісти з російськими гаслами: що ховається за скандальними Національними дружинами.