RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Великий піст-2018: поради по харчуванню і жорсткі заборони

Великий Піст, який передує найбільшому святу християн - Великодню, в цьому році буде тривати з 19 лютого до 7 квітня включно.

Традиційно Великий піст починається за сім тижнів до Великодня і триває сорок днів, до Вербної неділі. Згідно з біблійними переказами, саме стільки днів диявол спокушав Ісуса Христа в пустелі. Спаситель нічого не їв в ці дні.

Так, в перший і останній тиждень Великого посту накладаються особливо суворі обмеження.

Вважається, що перед початком посту обов'язково потрібно попросити благословення і причаститися, відвідувати літургії, відмовитися від спиртного, куріння, свят, масових гулянь, плотських задоволень, не лихословити.

Їжа під час посту повинна бути простою, але різноманітною, щоб організм отримував достатню кількість необхідних речовин і вітамінів. Бажано віддати перевагу їжі, приготованій на паровій бані або грилі, і відмовитися від смаженого.

Під час посту не можна вживати продукти тваринного походження - м'ясо, молоко, сир, яйця, а також випічку, крім хліба, страви фат-фуду, алкоголь.

Понеділок, середа і п'ятниця - дні сухоїдіння, коли страви їдять в холодному вигляді, термічно необроблені, без масла. Рибу можна їсти тільки двічі за весь час посту.

При цьому меню на Великий піст може включати в себе чорний хліб, гриби, каші, овочі, фрукти і варення, бобові, сухофрукти, горіхи, мед.

Каші потрібно готувати на воді і без додавання вершкового масла. Продукти повинні бути свіжими, звареними, запеченими або приготованими на пару, але ні в якому разі не підсмаженими на сковорідці. Рекомендується замінити чай і каву свіжими соками і морсами.

Як повідомляв "Апостроф", 12 лютого українці починали святкувати Масляну, яка триватиме до 18 лютого включно.