RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Джерела розповіли про "договорняки" в Раді при призначенні на важливі посади

У Верховній Раді України існували "договорняки" про призначення на важливі посади, зокрема, це стосується голосування за нового голову Рахункової палати та уповноваженого парламенту з прав людини.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Відзначається, що швидке вирішення проблемних кадрових питань стало результатом тривалих переговорів між двома фракціями коаліції - "Народним фронтом" і "Блоком Петра Порошенка".

"Головним кандидатом (на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини, - ред.), незважаючи на відсутність досвіду в правозахисній сфері і протести правозахисників біля стін парламенту, ще з минулого року вважалася саме Людмила Денисова", - сказано в матеріалі.

Так, її призначення хотіли "Народний фронт" і особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, щоб замкнути на своїй політичній силі ланцюжок правоохоронних структур. Адже і глава МВС, і міністр юстиції Павло Петренко, чию діяльність і покликаний контролювати омбудсмен, представляють "фронтовиків". Це означає, що, наприклад, зловживань силовиків омбудсмен від тієї ж політсили може просто не помітити.

"До четверга Денисова залишалася єдиним номінантом від влади на цю посаду (Алексєєв свою кандидатуру повинен був зняти). Хоча впевненості, що голосування за представника НФ буде позитивним, не було ні в однієї з фракцій. Але так як "Народний фронт" до цього вже підтримав кандидатуру Смолія, як того хотіли в БПП, пропрезидентська фракція віддала голоси за висуванця своїх партнерів. Підсумок: 236 "за" - і Денисова стала новим уповноваженим на наступні 5 років", - відзначає автор матеріалу.

Разом з тим, не обійшлося і без правової колізії. Ще з ранку депутати не могли чітко відповісти, яким буде голосування - відкритим чи закритим, адже, згідно зі змінами до Конституції, голосування зробили відкритим, а в законі про омбудсмена воно залишилося закритим - на цьому наполягали і правозахисники. Але вже ввечері з порушенням регламенту голосували відкрито.

Після цього в кулуари вийшла представник президента в парламенті Ірина Луценко, яка на камери привітала Денисову з призначенням, а також додала, що в разі будь-яких питань з заангажованістю нового омбудсмена її діяльність "зможе контролювати громадськість".

Уточнюється, що після двох успішних кадрових голосувань сесійній залі залишалося розібратися з головою Рахункової палати. Цю посаду з минулого року пророкували депутату від БПП Валерію Пацканю. Але саме навколо його призначення розгорнулися справжні баталії в четвер. Лобіювати його кандидатуру в Раду особисто приїхав київський мер і лідер партії УДАР Віталій Кличко (Пацкана називають близькою до нього людиною). Не все гаразд було, як розповідали депутати, і на засіданні фракції БПП, яке відбулося в четвер вранці.

"УДАР поставив ультиматум: або ставите Пацкана, або ми ні за що не голосуємо, крім антикорупційного суду", - розповів один з нардепів.

У свою чергу, інший парламентарій уточнив, що призначення Пацкана не особливо хотів президент.

Але вже через якийсь час колосальною для цього скликання кількістю голосів - 309 "за" - парламент призначив Пацкана головою Рахункової палати.

"Просто домовилися з усіма фракціями про його призначення. Тут ніякої таємниці немає", - заявив після голосування один з депутатів.

Інший парламентарій додав, що "Народний фронт" обміняв омбудсмена на главу Рахункової палати.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Мільйонер для Нацбанку: кому Порошенко хоче віддати крісло глави НБУ.