RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У України і ватажків бойовиків великі проблеми: з'явився тривожний прогноз по Донбасу

Окупація Донбасу спричинює ряд проблем як для України, так і для ватажків проросійських бойовиків.

Про це "Апострофу" розповів відомий український журналіст родом з Луганська Андрій Діхтяренко.

За словами журналіста, після зміни ватажка так званої ЛНР не відбулося практично ніяких кадрових перестановок в угрупованні, - звільнили лише тих, хто був безпосередньо пов'язаний з кланом екс-ватажка Ігоря Плотницького.

"Взагалі там існує кадровий голод, тому що немає охочих підставлятися, адже сьогодні ти - "міністр", а завтра можеш опинитися "на підвалі", - підкреслив Діхтяренко.

Також, за його словами, бойовики мають проблеми з отриманням прибутку від окупації регіону: " Ці люди точно не стали мільярдерами, як іноді кажуть, просто тому, що економіка регіону перебуває в об’єктивно дуже поганому стані. Це відбувається як через конфлікт, так і через велику кількість соціально-економічних проблем, накопичених до його початку. За допомогою "сірих" схем вугілля й метал експортують до Росії, потім їх вивозять за кордон, але Україна й колишні власники копалень і заводів роблять усе можливе, щоб юридично ускладнити подальшу реалізацію товару на західних чи азійських ринках".

Журналіст також розповів і про проблеми України, підкресливши, що на окупованих територіях розташовані два армійські корпуси РФ, велика військова база для відпрацювання військових сценаріїв і політтехнологій Кремля.

"Кремлю це вигідно, а от для України це велика проблема. Навіть якщо Донбас повернеться дуже швидко, всі ці соціально-економічні проблеми муситимуть вирішувати тутешні уряди. Але треба сказати, що Україна вже зараз вирішує ці питання: так чи інакше, громадяни їздять туди-сюди за пенсіями, на роботу. Вони є часткою соціально-економічних процесів, які відбуваються в країні", - зауважив Діхтяренко.

"Думати, що Україна позбавлена хоча б якогось тягаря, поки там "сіра зона" й там стоять бойовики – дуже велика ілюзія. Цей тягар на нас так і висить. Кожен зайвий місяць, кожен зайвий рік, поки цей конфлікт триває, ускладнює проблему. І насправді ми хочемо відтермінувати процес лікування. Чим раніше ми його почнемо, тим, я думаю, буде краще для всіх, - розповів журналіст. - Єдиний шанс для нас, можливо, це введення миротворців. Але ми не знаємо, чи це сприятиме реінтеграції, чи просто заморозить конфлікт".

Більше про життя на окупованих територіях читайте в матеріалі "Апострофа": Люди на Донбасі живуть в чорній кімнаті, де бігають великі сірі коти - журналіст з Луганська.