RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Стало відомо, якими хитрощами українські військові вивозять зброю із зони бойових дій

Існує безліч хитрощів, за допомогою яких можна вивезти зброю і бойові припаси із зони ведення бойових дій на Донбасі на підконтрольну уряду територію України.

Про це учасники АТО на Донбасі розповіли "Апострофу".

Відзначається, що в 2014-2015 роках вивезти зброю або боєприпаси із зони АТО не становило жодних проблем, - військових практично не перевіряли, проте, в останні роки військова служба правопорядку посилила контроль, а після інциденту на Прикарпатті відрапортувала про намір стежити за ситуацією ще пильніше.

Однак, у військових є цілий ряд способів обійти перевірки. Зокрема, можна передати зброю або боєприпаси цивільній особі, яка і вивезе його з окупованої території Донбасу, - мирних жителів доглядають набагато менш пильно.

"Або в Camelbak (армійська ємність для рідини, - "Апостроф") можна засунути близько тисячі патронів ПМ. І хто б не оглядав солдата на блокпостах, що йому пред'являть? Ну фляга, там вода. Усе. А можна і в "зеленці" щось покласти, пройти огляд, а потім повернутися і забрати. Це не проблема. Таке практикували деякі військові", - підкреслив учасник АТО Георгій Турчак.

Крім того, можна просто кинути гранату в рюкзак і вивезти її за межі зони бойових дій без особливих проблем.

"Там же немає чітких меж, обладнаних військових частин із парканом, КПП. Хоча і через КПП носять, і ніхто не перевіряє, хто з чим ходить. А якщо підрозділ стоїть у якомусь селищі або селі на лінії розмежування, то бійці вільно пересуваються цим же селищем. Там же ходять маршрутки, транспорт. Сів і поїхав. ВСП тобою зацікавиться, тільки якщо ти у формі. Мають право перевірити документи і наплічник. А якщо ти переодягнувся в цивільний одяг, то ніхто перевіряти тебе не має права", - зауважив екс-командир штурмової групи батальйону "Донбас", керівник організації учасників АТО Тарас Костанчук.

Більше про схеми вивезення зброї з зони боїв на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа" - "Сувеніри" з Донбасу: як зброя та гранати потрапляють у мирні міста України.