RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Путін може до межі загострити війну на Донбасі: в Україні зробили тривожну заяву

Росія може піти на ескалацію конфлікту на Донбасі напередодні виборів в Україні, щоб вплинути на них в свою користь.

Про це розповів "Апострофу" військовий журналіст Костянтин Машовець.

За його словами, Кремль цілком може зважитися влаштувати на Донбасі "маленьку звитяжну війну", однак йому доведеться співвідносити результати цієї війни і ціну, яку доведеться за них заплатити.

"Поразка на фронті відчутно вдарить по перспективах нинішньої влади. Можна сказати, що поразка на фронті поставить хрест на продовженні перебування при владі нинішніх керівників. Росія цілком може піти на це, але треба співвідносити наслідки ескалації з результатом. Якщо вони поставлять занадто глибокі цілі, то включиться міжнародна спільнота, і тоді це може закінчитися для Російської Федерації досить плачевно, а результату так і не буде досягнуто. З іншого боку, якщо прогадати з масштабом цієї гіпотетичної ескалації, то це може ніяк не вплинути на розстановку політичних сил всередині України або вплинути не таким чином, як задумував Кремль", - зазначає Машовець.

Журналіст також вважає, що Кремль прагне зберегти Україну під своїм контролем, проте його дії не завжди закінчуються так, як було заплановано.

"Наприклад, чим жорсткіше ескалація, тим вище мобілізаційна готовність народу України протистояти агресії... Кремль намагається зберегти Україну під своїм всебічним військовим, політичним, економічним контролем. Досягти цього можна, лише змінивши владу в Києві. Тут включаються чинники, за допомогою яких можна домагатися зміни цієї влади на більш зручну для себе. Але не факт, що влада після зміни виявиться зручною для Кремля. Тому я не думаю, що ці фактори стануть вирішальними у внутрішньополітичній боротьбі. Швидше все зведеться до плащу і кинджалу та до брудної політики", - резюмує експерт.

Детальніше про можливі дії Кремля на Донбасі читайте в інтерв'ю Костянтина Машовця "Апострофу": Кремль змінює стратегію в Україні, але ще може атакувати Маріуполь.