RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Названо причину, чому Кремль так довго не може змінити ватажка ДНР

Для Росії окуповані території Донбасу перетворилися в дорогий "чемодан без ручки", тому Кремль прагне ліквідувати принаймні найбільш затратні корупційні схеми, пов'язані з керівниками так званих "ДНР-ЛНР".

Про це "Апострофу" розповів нардеп і координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

За його словами, чутки про зміну Олександра Захарченко та Ігоря Плотницького ходили вже дуже давно.

"Ці чутки йшли практично з 2015 року, в середовищі "адміністративного керівництва" проходила інформація про те, що приїжджали представники адміністрації президента Російської Федерації й у вересні минулого року в Донецьку було проведено нараду, на якій без тикання пальцями чітко дали зрозуміти, що незабаром будуть кадрові пертурбації на рівні вищого керівництва. Трохи більше ніж за місяць після того, як ми дали цю інформацію, відбулися зняття і заміна Плотницького. Зараз йде мова про те, щоб змінити "керівництво" ДНР, тобто пана Захарченка", - говорить Тимчук.

Нардеп вважає, що Росія не має наміру витрачати на окуповані райони Донбасу кошти, які йшли туди в 2015-2016 роках, і прагне скоротити корупційні витрати.

"Чим це викликано, згадуючи, знову-таки, паливну кризу? Думаю, що для Росії Донбас стає тією самою валізою без ручки, якою став Крим. Від нього Росія, ясна річ, не може відмовитися, оскільки вже офіційно заявила про те, що це її територія. Ми також розуміємо, що Путін не готовий і не збирається йти з Донбасу, але, з іншого боку, витрачати ті ресурси, які Росія витрачала на утримання ОРДЛО в 2015-2016 роках, для Кремля видається марним. Вони вже прекрасно розуміють: основна частина цих коштів, починаючи з фінансових і закінчуючи матеріально-технічним постачанням, просто розкрадається. Причому відбувається це на всіх рівнях, починаючи з найвищого, а найбільшої шкоди завдають якраз ті схеми, які були побудовані "керівництвом" ЛНР, тобто Плотницьким, і ДНР, тобто Захарченком" , - підкреслює експерт.

І якщо Плотницького вдалося зняти порівняно легко, оскільки, на думку Тимчука, про те, що глава "ЛНР" - "затятий злодій" знали в Луганську всі, то у Захарченко інша ситуація.

"Крім того, що він – злодій, він працює на імідж якогось там "потужного керівника", тому замінити його більш проблематично. Але тим не менш для Росії зараз дуже важливим є питання ефективного використання коштів, які вливаються в окуповану частину Донбасу", - зазначає нардеп.

Детальніше про майбутнє керівників бойовиків на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": ДНР-ЛНР стали занадто дорогими: в Кремлі готують різкі рішення.