RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Росія захоплює Азовське море: стало відомо, чим може відповісти Україна

У відповідь на провокації Росії в Азовському морі Україні слід діяти більш жорстко: вийти з договору 2003 року про співробітництво у використанні моря і Керченської протоки, а також звернутися в міжнародні органи з судовими позовами.

Про це "Апострофу" розповів військовий експерт, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

На його думку, Росія своїми діями в акваторії Азовського моря намагається тиснути і ламати міжнародне морське право

"А Україні слід денонсувати угоду 2003 року, яка, за моєю оцінкою, не має жодної ваги. Тобто нам не варто боятися того, що (в результаті розірвання договору) буде погіршення відносин з Росією. Боятися, що Росія теж з чогось вийде? Це не дуже небезпечно для України. Для України буде більш небезпечно, якщо Росія зможе скористатися правовим вакуумом і буде продовжувати безкарно забороняти навігацію українських судів в Азовському морі", - відзначає експерт.

На його думку, Україні слід спиратися на міжнародні правові норми, а для цього необхідно денонсувати договір 2003 року, який визначає Азовське море як історичне і внутрішнє, а значить виводить його зі сфери міжнародного морського права.

"Україні необхідно більш жорстко діяти, виходити з договору 2003 року, який несе незрозуміле зараз навантаження, і звертатися в міжнародні органи, які регулюють міжнародне морське право, з судовими позовами з приводу протиправних затримань українських судів", - підкреслює Самусь.

Детальніше про дії Росії в Азовському морі і про те, як Україна може протистояти їм читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії великі проблеми в Криму: Кремль хоче захопити відразу два моря.