RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Розіграли фарс: названо серйозні порушення при розслідуванні смертельного вибуху на полігоні ЗСУ

Розслідування смертельного вибуху міномета "Молот" під час навчань на полігоні в Рівненській області проводилося з порушеннями і його результати є спірними.

Таку думку "Апострофу" озвучила журналістка, волонтер, координатор Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

Відповідаючи на питання про те, чому журналісти не були допущені до експерименту після трагедії на Рівненському полігоні, вона зазначила, що вони не повинні були бути присутніми там, так само як і депутати, представники Міноборони та інші зацікавлені особи, включно з представниками заводу-виготовлювача "Маяк". В даному контексті Решетілова зазначила, що згідно з ч.3 ст.240 Кримінального процесуального кодексу, участь в експерименті можуть брати тільки сторони процесу, слідчі і експерти.

"Решта людей, особливо ті, які можуть якимось чином впливати на процеси, як, наприклад, заступник міністра оборони Ігор Павловський, не мали там бути. Тому чистота експерименту зараз під великим сумнівом, як на мене. І якщо у сімей загиблих або поранених будуть хороші адвокати, то, звичайно, вони цей експеримент розіб’ють в пух і прах, який би там результат не був.

Ви, мабуть, бачили, який навколо цього експерименту розіграли фарс. Сергій Пашинський, як я розумію, мав на увазі мене, коли говорив про випускницю педучилища чи "клікушу". Його обурило те, що ми почали писати правду", - зазначила волонтер.

Також Решетілова розповіла, що почала розбиратися в ситуації з "Молотами" ще з першого вибуху міномета в 2016 році.

"Ми почали розбиратися, а там не просто проблеми, там катастрофа. Ще в 2016 році сотні йшли рекламацій від командирів підрозділів на завод "Маяк" щодо недоліків міномету, починаючи від колісного ходу, який просто розвалювався, і ручок наводки, які відвалювалися, закінчуючи дуже серйозними проблемами, такими як деформація ствола.

Ми розбиралися і намагалися знайти осколок, щоб провести незалежну експертизу сталі ствола і зрозуміти, чому він деформується. Але вибух за вибухом ставався, люди гинули, завод "Маяк" щось там виправляв, і щоразу це списували, як правило, на недбалість самих військовослужбовців або на якість міни чи підривачі", - пояснила Решетілова.

За її словами, розслідування тоді так і не було доведено до кінця і вже після події 6 липня вона знову почала писати на цю тему, що викликало невдоволення у деяких людей.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Кремля є козир в гібридній війні, Путін буде торгуватися – відомий волонтер.