RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Росія сказала, кого хоче в обмін на Сенцова, але продовжує викручуватися

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова обговорила зі своєю російською колегою Тетяною Москальковою можливість обміну українського політв'язня Олега Сенцова на росіянина Олексія Седикова.

про це український омбудсмен повідомила в Facebook.

"Поговорила із Уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова. Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова на Олега Сенцова. Тетяна Москалькова сказала, що є юридичні нюанси – Росія вважає Олега Сенцова громадянином Російської Федерації, тому обмін громадянина Росії на громадянина Росії неможливий. На моє зауваження, що є документальне підтвердження з боку РФ, що Олег – громадянин України, і він по всіх документам прибув відбувати покарання в Лабитнангі, в ІК-8 саме як громадянин України, почалася так би мовити «стара пісня»… всі кримчани, які не відмовилися від громадянства РФ, автоматично набувають російського громадянства", - пояснила Денісова.

Також вона попросила Москалькову організувати перевод Сенцова в Інститут професора Миколаєва в Москві, де є фахівці, які допоможуть політв'язню.

У свою чергу Москалькова спробувала переконати Денісову в тому, що стан Сенцова стабільне і він самостійно відмовився від перекладу в міськлікарню Лабитнангі.

"Знову телефонувала російський Омбудсмен Тетяна Москалькова. Розповіла, що після нашої розмови говорила з начальником ФСВП в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. За його інформацією з Олегом все добре, стан стабільний. До нього їде зараз громадська наглядова комісія. Уповноважений РФ сказала, що відеозйомка, на якій я наполягала в останній нашій розмові, можлива лише за згодою Олега.

Згодом Тетяна Москалькова повідомила, що Олег дав свою згоду на відеозйомку. Уповноважений з прав людини ЯНАО Анатолій Сак зможе сфотографувати Олега і зняти відео своєї розмови з ним. Уповноважений РФ пообіцяла його мені надіслати", - пізніше додала Денісова.

У свою чергу адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив Денісовій, у його підзахисного сталася третя затяжна криза. Його хотіли відправити до лікарні, де збиралися підключити до медичної апаратури і почати примусове годування. Останній раз, коли його відвозили до Лабитнанзької міської лікарні, лікарі хотіли прикувати його до ліжка і почати насильницьке годування.

Наразі Сєнцов не має наміру припиняти голодування.

"Він п'є мінімальну кількість медичної суміші і воду, щоб не втрачати свідомість і контролювати дії, які з ним відбуваються. Його вага вже знизилася до 70 кілограм", - повідомила Денісова.

Як повідомляв "Апостроф", адміністрація президента РФ отримала лист матері Сенцова про помилування сина.