RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Катастрофа в Криму: в Україні висловилися про демонічний сценарій Кремля

Однією з можливих причин надзвичайної ситуації з хімічними викидами в окупованому Армянську, на Півночі Криму, може бути прагнення Кремля змусити Україну відкрити шлюзи Північно-Кримського каналу.

За попередніми даними і, в тому числі, за версією окупаційної влади, хімікати потрапили в атмосферу з пересохлого кислотного накопичувача. Для припинення небезпечних випарів, накопичувач потрібно заповнити водою, близько 30 мільйонів кубометрів. Вода з моря для цього може бути небезпечна, оскільки через свій хімічний склад вступить в реакцію з кислотою і тільки погіршить становище.

Інший варіант - прісна вода з материка, яка до окупації надходила на півострів по Північно-Кримському каналу і забезпечувала близько 80% потреб у воді. Але в квітні 2017 року канал перекрили греблею, а на даний момент майже завершено будівництво дамби. Але не факт, що українська влада піде на принцип і не відкриє шлюзи, адже перед загрозою екологічної катастрофи всі рівні, тим більше, що деякі жителі Херсонської області вже скаржаться на характерний запах в повітрі. Більш того, почалися профілактичні обстеження дітей. Чекати, поки коричнева плівка покриє жителів підконтрольних Україні території, влада не буде. Тому виникає припущення про те, що вся ситуація була створена штучно для того, щоб змусити Україну відкрити шлюзи.

Однак, експерти відмовляються вірити в те, що російська влада здатні на настільки демонічний сценарій.

"Кремль цю ситуацію намагається приховувати. Кримська так звана влада і вище керівництво РФ роблять вигляд, що нічого не відбувається і ситуація під контролем. А якби була мета вплинути на Україну за допомогою цієї операції, то, навпаки, було б максимальне поширення інформації, мовляв, ось катастрофа, а Україна не надає допомогу", - каже "Апострофу" політолог Петро Олещук.

"З моєї точки зору, це настільки демонічна версія, що я відмовляюся її розглядати. Здоровий розум відмовляється вірити в те, що Росія може діяти таким чином відносно тих людей, яких вона називає своїми громадянами", - додав "Апострофу" заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Детальніше про катастрофу на півночі окупованого Криму читайте в матеріалі "Апострофа": Операція Москви або аварія: що сталося в Армянську.