RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Затримання скандального банкіра з РФ: в Україні розповіли, як його можна використовувати проти Кремля

В Україні за запитом російських слідчих був заарештований банкір Олексій Алякін, якого в РФ звинувачують в шахрайстві: сам він стверджує, що видавати його не можна, оскільки він воював в добровольчих батальйонах.

Про це повідомляє "Російська служба BBC".

У Росії Алякін активно займався бізнесом, був власником банку "Пушкіно", а також ряду інших невеликих банків. У 2013 році Алякін оголосив себе банкрутом у Росії. Його заборгованість перед кредиторами досягала півмільярда рублів.

У грудні 2015 року Тверський райсуд Москви санкціонував його заочний арешт, Алякін був оголошений в міжнародний розшук. На той час Алякін вже отримав українське громадянство і займався тут будівельним бізнесом, він був власником компанії "Прогрес Буд".

Однак 30 липня 2018 року міграційна служба анулювала громадянство колишнього банкіра, а 9 серпня його затримали на 79-му кілометрі автотраси Київ-Одеса.

Банкір був поміщений під так званий екстрадиційний арешт. Рішення про видачу Алякіна українська генпрокуратура повинна прийняти не пізніше 15 вересня 2019 року.

На суді захист Алякіна наполягав, що банкіра не можна видавати Москві. За версією адвокатів, його будуть переслідувати за політичними мотивами, оскільки він брав участь в бойових діях в Донбасі на стороні України (в підрозділах "Арата" і "Айдар").

У той же час, волонтер Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook пише про інші можливі аргументи проти екстрадиції росіянина. На думку Бутусова, колишній банкір напевно знає багато про фінансову систему РФ і може розповісти про махінації в ній, в тому числі і з боку друзів президента Росії Володимира Путіна.

"Олексій Алякін - важлива для РФ людина, його видача важлива для Кремля не лише як видача кримінального злочинця. Алякін, завдяки своїм величезним зв'язків, напевно знає, як робить гроші угруповання Путіна і ФСБ, він має безліч цінних відомостей. Він не звичайний злочинець. йде війна, і в російських в'язницях багато важливих для України людей. Якщо РФ хоче обмінів - то міняти Алякіна потрібно не на кримінальників, а на значущих і важливих для України осіб, на наших полонених, наших заручників. Ми повинні чітко розуміти, що роблячи під час війни величезну послугу, позбавляючи громадянства нашого громадянина, керівництво країни діє в інтересах держави. Можливо, використовуючи знання Алякіна ми могли б отримати цікаву інформацію про фінансову систему РФ, можливо, Алякін став би свідком на судових процесах проти Путіна і його банди за кордоном. Безсумнівно, під тиском він міг би багато розповісти і нашим західним союзникам", - пише Бутусов.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в мережі піднялася хвиля обурення через заяву ГПУ по видачі бійця "Правого сектора" Тимура Тумгоєва ФСБ Росії.