RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні пояснили, на кого можна обміняти полонених моряків і чого чекати від Кремля

Києву доведеться зважувати і вирішувати, на які поступки можна піти Москві в обмін на повернення моряків, захоплених в Керченській протоці.

Про це "Апострофу" розповів експерт з міжнародних питань Ілія Куса.

За його словами, Росія в односторонньому порядку ніколи нікого не звільняла, і навряд чи на це піде, тому поки немає чітких інструментів для тиску на Кремль, моряків без поступок не відпустять.

"Тому тільки компроміс - або обмін на когось, або якісь поступки. Росіяни будуть розкручувати цю тему, наприклад, щоб повернути воду в Крим. Так, вони можуть запропонувати і таке. Нам же треба розуміти, що в пріоритеті: життя моряків - це важливо, але потрібно зважувати ситуацію. Якщо з нас вимагатимуть подати воду до Криму, то це матиме свої негативні наслідки, оскільки це послабить нашу позицію по відношенню до Криму, плюс посилить позицію Росії в Криму (для них відсутність води - це досить великий подразник)", - відзначає Куса.

Експерт вважає, що в переговорах необхідно буде враховувати національні інтереси України, щоб не отримати ще більш негативні наслідки.

"Тут треба зважувати і вирішувати, що в пріоритеті: обміняти моряків чи не давати цю воду, оскільки в стратегічній перспективі це може зіграти проти нас. Вони напевно будуть розкручувати такі речі, тому що для росіян це був би ідеальний варіант: тобто добитися не просто обміну, а якихось політичних поступок. Наприклад, ojlj миротворчої місії, щодо Донбасу. Це було б ідеально для росіян, а ми повинні виходити зі своїх національних інтересів і не вестися на занадто нерівнозначні і нерівноцінні обміни. В іншому разі, ми можемо потрапити в ще гіршу ситуацію", - підкреслив Куса.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Є тільки один варіант: як Україні повернути моряків з російського полону.