RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Захоплення моряків на Азові: в Україні заявили, що Захід повинен протверезити Путіна

Україна зможе говорити про повернення захоплених Росією моряків, тільки якщо отримає достатню підтримку країн Заходу.

Про це "Апострофу" заявили опитані експерти.

"Щоб серйозно говорити на цю тему, потрібна серйозна реакція світової спільноти, конкретні дії, які змусять Росію протверезіти, а не "глибока стурбованість", - запевняє заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

У свою чергу заступник директора дніпровського філії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак пропонує також заручитися підтримкою Червоного хреста.

Таким чином, за його словами, Україна змогла б повернути своїх моряків "за схемою обміну військовополоненими, а не засудженими, як це намагається робити Росія".

Самусь передбачає, що протверезити Росію могло б посилення санкцій.

"Це можуть бути реальні санкції з боку світової спільноти, а не символічні, коли вводяться санкції проти офіцерів Генштабу РФ або ВМФ ... Потрібні жорсткі санкції, які погіршать економічний стан Росії, наприклад, припинення проекту "Північний потік-2", обмеження користування світовими фінансовими інструментами, обмеження експорту російської нафти, заборона на користування хоча б європейськими та американськими портами для російських судів, недопуск російських авіакомпаній, які літають в окупований Крим, в країни ЄС. Ось це було б цікаво, і можна було б розглядати реальні механізми комунікації з Росією ", - переконаний він.

Про те, чи існують міжнародні механізми, здатні допомогти звільнити в'язнів Кремля, читайте в матеріалі "Апострофа": Війна за право: як повернути моряків додому.