RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Тисячі студентів коледжів і технікумів опинилися під загрозою вильоту через ЗНО

Кілька тисяч студентів українських технікумів і коледжів опинилися під загрозою вильоту з навчальних закладів у зв'язку з проведенням повторного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Про це пише видання "Zik".

У 2018 році для студентів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації вирішили ввести державну підсумкову атестацію (ДПА) з української мови та літератури у вигляді ЗНО. За погані результати тестування студентів будуть відраховувати, і така доля може спіткати кілька тисяч учнів в Україні, які "провалили" ЗНО в 2018 році. Їм дали останній шанс - перескласти тестування в поточному році, але директори коледжів побоюються судових позовів, оскільки контракти зі студентами-платниками не передбачали відрахування за подібними обставинами.

Також в технікумах і коледжах вважають, що нововведення про відрахування через ЗНО тільки відлякає молодь від середньої ланки технічних спеціальностей, а їх, як відомо, не вистачає на ринку праці.

Зміни, внесені Міністерством освіти, торкнутися і вступили в 2016-2017 роках, що не було передбачено на момент їхнього вступу до навчального закладу ЗНО.

"Правила гри під час самого процесу не змінюють. Вийшло так, що студенти вступили, коли мова не йшла про здачу ЗНО, але його ввели згодом", - пояснив директор Львівського автомобільно-дорожнього коледжу НУ "Львівська політехніка" Михайло Брегін.

На його думку, студенти, які не склали ЗНО, повинні мати можливість закінчити навчання в коледжі, а ось для вступу до вищого навчального закладу - їм необхідно пройти ЗНО.

"Тоді це було б справедливо. Хто б хотів вступати до вузу - будь ласка, збирайся ще раз і роби. Можливо, студент як фахівець і технік справляється і успішно навчається, а знання мови йому треба підтягнути", - додав Брегін.

Багато директорів коледжів виступають проти відрахування студентів.

"Студенти, які навчаються за трирічною програмою, становили після другого курсу державну підсумкову атестацію у вигляді ЗНО. Вони закінчують навчання в навчальному закладі до червня наступного року. Навіть якщо вони не зможуть перескласти ЗНО, вони виконали програму. Їх відрахувати ми не маємо ні морального , ні юридичного права", - зазначив голова ГО" Рада директорів навчальних закладів I-II рівнів акредитації Львівщини" Роман Дадак.

У Міністерстві освіти вважають, що ЗНО для коледжів - це необхідний крок і вони не мають наміру вводити будь-які "поблажки".

За словами генерального директора директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олега Шарова, в 2018 році лише 12% студентів коледжів не склали ЗНО, а це "не такий великий відсоток". При цьому в школах "провалили" тестування - 8%.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні вступили в силу нові умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік.