RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Пухлина розповзлася: стало відомо, наскільки є небезпечним для України окупований Крим

У Криму знаходиться більше військового контингенту РФ, ніж наводить українська військова розвідка.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив експерт з питань Криму Андрій Клименко.

"Якщо ми повернемося до Азовської кризи і копнемо трохи глибше, то побачимо, що блокада Азовського моря керується з Криму. Центр управління рухом суден в Керченській протоці знаходиться в порту Керч, лоцманів надає так само порт Керч, і в цілому протокою керує також порт Керч. Переважна більшість берегових охоронних кораблів прикордонної служби РФ, що беруть участь в огляді та затримання суден - це катери і кораблі, що базуються в Криму. Місце базування "Ізумруда", який таранив наш буксир "Яни Капу" 25 листопада 2018 - Балаклава.

Чому так? Бо ганяти із Сочі далекувато буде. Можна сказати ширше: в цілому спробою окупації Азовського моря керують з Криму, і без нього ніяких таких спроб не було би. Крим - це операційна база, без якої все, що відбувається, було би неможливо. Захоплені "вишки Бойка" біля Одеси - це теж окупований кримський шлейф. Ця пухлина розповзлася. І якщо ми кажемо про вірогідність (а вона існує) якихось морських операцій Росії на експортних морських українських шляхах, то за потреби це все теж буде керуватися із Криму. Тобто центр управління всім, що би не відбувалося, буде там, це факт", - підкреслив експерт.

За його словами, в даний час на півострові вдвічі більше російських військових, ніж передбачає українська розвідка.

"Щодо мілітаризації Криму, то у мене є відчуття, що кількість і склад військових з'єднань в Криму вже не буде дуже сильно збільшуватися, тому що в цьому немає необхідності. Тим більше, якщо вони побудують міст, то через нього можна дуже швидко в разі потреби перекидати нові сили. за нашими оцінками, в Криму знаходиться більше контингенту, ніж призводить наша військова розвідка. ... Удвічі. Вони призводять, що там 31 тисяч з перспективою в 40, а ми говоримо, що за нашими оцінками і відчуттями, там уже під 60 тисяч людей. У нас, як у економістів, є і власні методи підрахунку. Наприклад, житлове будівництво, програма військової іпотеки", - переконаний Клименко.

Він також припустив, що приріст населення в Криму відбувається за рахунок російських військових і членів їх сімей.

"Ми вважаємо, що дуже велике зростання населення Севастополя, а це 14% за роки окупації, близько 100 тисяч офіційно зареєстрованих нових севастопольців, швидше за все, сталося за рахунок членів сімей військовослужбовців. Офіцери армії, спецслужб з великими зірками на погонах і вищі чиновники Росії не будуть прописуватися в Севастополі, так як нікому не потрібно стати нев'їзним в цивілізований світ. А у рядових контрактників і молодих офіцерів без житла немає іншого виходу, тому що потрібно десь жити. У РФ є програма військової іпотеки, по якій можна отримати пільговий банківський кредит, але для цього потрібно постійно проживати на цій території. Тому, коли ми бачимо приріст населення, особливо в Севастополі, то розуміємо, що це військові та члени їхніх сімей.

Ми бачимо і знаємо, що в Північному Криму з'являються цілі нові квартали житла для російських військових, там розгортаються великі військові частини. Ми вважаємо, що справжня оцінка зараз дуже важлива, адже Крим став військовою загрозою не тільки для України, але і для Молдови, Румунії, Болгарії, Грузії. Які військові дії не відбувалися б, вони будуть спиратися на фундамент Криму", - уточнив експерт.

Детальніше про те, як Крим перетворився в центр управління подальшої агресії Росії, читайте в матеріалі "Апострофа": У Криму російських військових вдвічі більше, ніж стверджує наша розвідка - Андрій Клименко.